Care sunt cele 16 medicamente nou intrate pe lista de compensate si gratuite

23/03/2018
Care sunt cele 16 medicamente nou intrate pe lista de compensate si gratuite

Care sunt cele 16 medicamente nou intrate pe lista de compensate si gratuite

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/care-sunt-cele-16-medicamente-nou-intrate-pe-lista-de-compensate-si-gratuite/

Guvernul a aprobat printr-o hotarare, completarea cu 16 noi denumiri comune internationale (DCI) a listei corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate si in cadrul programelor nationale de sanatate, lista stabilita prin HG 720/2008.

Astfel, in lista au fost introduse neconditionat cinci DCI cu finantare din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS):

1.   DCI Combinatii (Fluticasonum+Formoterolum) (conc. 50µg/5 µg si 125µg/5 µg) – in sublista B, pentru pacientii cu astm bronsic;
2.   DCI Baricitinib – in sublista C sectiunea C1 cod de boala G31B – Poliartrita reumatoida;
3.   DCI Blinatumomabum –  in sublista C sectiunea C2, pentru tratamentul pacientilor adulti cu leucemie limfoblastica acuta cu precursor de celula B, refractara sau recidivata, cu cromozom Philadelphia negativ, in cadrul Programului National de Oncologie;
4.   DCI Daratumumabum – in sublista C sectiunea C2, pentru tratamentul pacientilor adulti cu mielom multiplu recidivant si refractar, in cadrul Programului National de Oncologie;
5.   DCI Tacrolimus, unguent – in sublista C sectiunea C3, pentru tratamentul dermatitelor atopice la pacientii cu varsta peste 2 ani.

Un alt DCI, Panobinostatum, pentru care s-a incheiat contract cost-volum pe aria terapeutica oncologie, a fost inclus conditionat, in sublista C sectiunea C2, cu indicatia terapeutica: „in asociere cu bortezomib si dexametazona, pentru tratamentul pacientilor adulti cu mielom multiplu recidivant si/sau refractar carora li s-au administrat cel putin doua scheme anterioare de tratament incluzand bortezomib si o substanta imunomodulatoare”.

Alte 10 DCI cu finantare din bugetul Ministerului Sanatatii au fost introduse neconditionat in sublista C sectiunea C2, pentru utilizarea in cadrul Programului National de Boli Transmisibile (Subprogramul de tratament si monitorizare a persoanelor cu infectie HIV/SIDA si tratamentul postexpunere; Subprogramul de tratament al Tuberculozei):

1.   DCI Combinatii (Emtricitabinum+Tenofovirum);
2.   DCI Combinatii (Amoxicillinum+Acidum Clavulanicum);
3.   DCI Combinatii (Imipenemum+Cilastatinum);
4.   DCI Levofloxacinum;
5.   DCI Linezolidum;
6.   DCI Rifamycin;
7.   DCI Etionamidum;
8.   DCI Combinatii (Rifampicinum+Pyrazinamidum+Izoniazidum);
9.   DCI Combinatii (Rifampicinum+Pyrazinamidum+Izoniazidum+Ethambutolum);
10. DCI Clofaziminum.

Totodata, in lista s-au efectuat si cateva schimbari referitoare la alte medicamente. Astfel, DCI Certilozumab Pegol, care era inclus conditionat deja in sublista C sectiunea C1 cod boala G31d Spondilita ankilozanta, devine medicament inclus neconditionat. Acest medicament va fi accesibil de acum incolo asiguratilor fara sa mai fie necesara incheierea unui contract cost-volum de CNAS cu detinatorul autorizatiei de punere pe piata, iar contractul incheiat la 21 ianuarie 2016 inceteaza.

Pentru DCI Valacyclovirum, din sublista B, se introduce mentiunea ca regulile de prescriere sunt stabilite prin Contractul-cadru.

Pentru DCI Carfilzomibum, din sublista C, sectiunea C2 Programul National de Oncologie,  a fost modificat codul ATC in concordanta cu cel alocat de OMS si ANMDM.

“Prin introducerea de noi medicamente in listele de compensare creste accesul pacientilor la tratamente, unele din ele inovatoare, cu impact benefic asupra starii lor de sanatate”, a declarat presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu.

Biroul de presa al CNAS

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: