Care este situatia transplanturilor cu donator in Romania

02/10/2013

Care este situatia transplanturilor cu donator in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/care-este-situatia-transplanturilor-cu-donator-in-romania/

poza operatieRomania a ajuns pe un loc foarte bun in Europa la numarul de transplaturi cu donator aflat in moarte cerebrala. Tara noastra se afla pe primul loc in Europa la procentul de crestere a numarului de transplanturi efectuate, conform declaratiilor medicului Victor Zota, coordonatorul programului national pentru transplant. In momentul de fata, 50 de centre si-au depus dosarul de acreditare pentru acticitatea de transplant.

Numarul de transplanturi in Romania se afla in crestere

In anul 2013, tara noastra a inregistrat cel mai mare numar de transplanturi efectuate cu donator intrat in moarte cerebrala.

Pana la finalul anului se doreste ca numarul de transplanturi sa atinga 150.

“Acum 2 zile am inregistrat donatorul cu numarul 103, ceea ce ne situeaza ca si tara, ca si activitate de transplant pe unul dintre locurile bune, merituoase din Europa. Am intrat in randul tarilor care au un numar de donator cu trei cifre”, a precizat medicul Victor Zota.

Cate centre de transplant vor fi evaluate de Agentia Nationala de Transplant

La Agentia Nationala de Transplant si-au depus dosarul de acreditare 50 de centre. Dintre acestea, 40 pentru declararea mortii cerebrale si 10 centre pentru activitatea de transplant.

Pana la data de 1 noiembrie, trebuie finalizata evaluarea centrelor care au depus cerere de acreditare si trebuie trimisa la Ministerul Sanatatii.

“Incepand de saptamana viitoare, Agentia Nationala de Transplant va demara aceasta actiune, inspectorii vor trebui sa inspecteze in 10 zile toate aceste spitale”, a precizat Victor Zota.

3645 de persoane pe listele de asteptare pentru transplant

In prezent, Romania are 100 de donatori la 20 de milioane de locuitori.

In momentul de fata, 3645 de persoane se afla pe listele de asteptare pentru transplant.

Dintre acestea, 2.688 au nevoie de un transplant de rinichi, 242 un transplant de ficat, 850 un transplant de maduva, 21 de persoane pentru un transplant de inima.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: