Care este rolul autoimunitatii in dezvoltarea BPOC?

11/04/2011

Care este rolul autoimunitatii in dezvoltarea BPOC?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/care-este-rolul-autoimunitatii-in-dezvoltarea-bpoc/

Conform unui grup de cercetatori spanioli, titrul crescut de autoanticorpi circulanti prezent la unii pacienti cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), sugereaza o posibila componenta autoimuna in dezvoltarea afectiunii.

Dr. Jaume Sauleda a declarat pentru Reuters Health ca, la fel ca si in cazul unei boli autoimune cunoscute, cum ar fi artrita reumatoida, „BPOC este caracterizata prin auto-perpetuarea procesului inflamator prin celule inflamatorii si mediatori similari ”.
“In plus, in coformitate cu cercetari precedente, rezultatul studiului a demonstrat prezenta crescuta a autoanticorpilor circulanti, situatie caracteristica unora dintre bolile autoimune”.

Deoarece studiul desfasurat de echipa spaniola a fost doar observational, rezultatul nu concluzioneaza daca procesele autoimune cauzeaza BPOC sau daca prezenta raspunsului autoimun apare ca rezultat al deteriorarii tesutului pulmonar. Dr Sauleda mentioneaza ca: “ANA(anticorpii antinucleari) si AT (antitisulari) identificati pot fi atat markeri nespecifici ai unei afectiuni autoimune, dar, pot fi in aceeasi masura implicati in patogeneza BPOC.”

Activand in cadrul spitalului Son Dureta din Palma de Mallorca, Dr Sauleda impreuna cu echipa sa a inclus in studiu, 328 de pacienti cu BPOC, urmariti 3 luni dupa prima spitalizare pentru exacerbare comparati cu 67 voluntari sanatosi in grupul de control. In plus fata de evaluarile clinice si pulmonare, echipa de medici a efectuat analize pentru determinarea titrului de anticorpi antinucleari (testul ANA) si anti-tisulari si nivelul CRP (nivelul proteinei C reactive).

Varsta medie a subiectilor a fost 67-68 de ani, peste 90% dintre acestia fiind de sex masculin in ambele grupuri studiate.

Conform unui raport al American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine publicat in mediul online in data de 19 noiembrie, 34% dintre pacienti au prezentat valori ridicate (≥ 1:160) ale titrului de anticorpi antinucleari, comparativ cu valorile inregistrate in grupul de control (voluntari sanatosi)- 3% (p<0.01). In mai putin de 1% dintre cazuri a fost depistata prezentaa anticorpilor anti-dsDNA (acidul dezoxiribonucleic dublu catenar) sau anti-ENA (anticorpi anti-antigene nucleare).
Titrul ANA nu s-a dovedit a fi corelat cu severitatea afectiunii.

Deoarece doar o parte dintre cazurile cu BPOC au prezentat titru crescut de autoanticorpi, Dr Sauleda a explicat faptul ca: “BPOC este o afectiune eterogena care include multiple componente (inflamatie, modificari structurale, simptome, efecte sistemice, exacerbari, modificari microbiologie, etc), care se pot manifesta diferit in functie de pacient.”

In cazul in care studii ulterioare vor confirma aceste rezultate, cercetatorii sugereaza ca imunomodulatorii pot deveni o importanta optiune de tratament pentru acesti pacienti.

“ Lucrarea ofera informatii semnificative asupra conceptului autoimunitatii, plasandu-l ca fiind un important mecanism in BPOC”, declara Dr. Manuel G. Cosio, medic al Universitatii McGill din Montreal, Canada. “Plecand de la noile descoperiri, axate pe paradigma autoimunitatii, vom reusi sa aprofundam descoperirile legate de afectiune, vom gasi noi modalitati de abordare si, eventual, noi metode de tratare a BPOC, afectiune ce a fost abandonata timp de multi ani..”

Echipa Dr. Sauleda si-a propus sa evelueze si sa supuna observatiei acelasi grup de pacienti pentru “potentiali antigeni care ar putea contribui la declansarea raspunsului autoimun”, si sa analizeze relatia dintre acestia si istoricul bolii.

Studiul a fost finantat prin sprijinul unor agentii nonprofit si fonduri pentru finantarea invatamantului oferite de Novartis Farmaceutica, Spania.

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: