Care este riscul de a dezvolta cancer inainte de 75 de ani, in Romania?

05/02/2024
Care este riscul de a dezvolta cancer inainte de 75 de ani, in Romania?

Care este riscul de a dezvolta cancer inainte de 75 de ani, in Romania?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/care-este-riscul-de-a-dezvolta-cancer-inainte-de-75-de-ani-in-romania/

101.664 de romani sunt diagnosticati anual cu cancer, cancerul colorectal, cancerul de san si cancerul pulmonar sunt primele trei cauze de cancer, iar riscul de deces prin cancer inainte de 75 de ani este de 14,6%, transmite Institutul National de Sanatate Publica (INSP).

Potrivit sursei citate, in Romania, riscul de a dezvolta cancer inainte de implinirea varstei de 75 de ani este de 28,1%.

Studiul de cunostinte privind preventia si diagnosticul precoce al cancerului realizat de Institutul National de Sanatate Publica si Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie arata ca:

• 57% din romanii cu varste cuprinse intre 25 si 74 ani cred ca, intr-o masura mare si foarte mare, cancerul poate fi prevenit.
• 25% din totalul persoanelor intervievate sustin ca in ultimii trei ani au luat masuri de prevenire a cancerului. Principalele masuri mentionate de respondenti au fost: schimbarea alimentatiei (proportie mai mare in randul persoanelor din grupa de varsta 50-74 de ani), realizarea unor analize/investigatii, precum si a unor controale medicale si renuntarea la fumat.

“Adoptarea de comportamente favorabile sanatatii, cresterea accesului la servicii preventive de diagnostic si tratament de egala calitate si siguranta pentru toti cetatenii, reprezinta elementele cheie care contribuie la reducerea poverii acestei maladii complexe, cu impact major nu numai asupra sanatatii si a sistemului de sanatate, dar si asupra vietii familiilor pacientilor. Impreuna, prin colaborare interdisciplinara si intersectoariala si prin consecventa in implementarea politicilor bazate pe evidente stiintifice, putem construi un viitor mai putin impovarat de cancer!”, mai transmite INSP.

Etichete: cancer, romani diagnosticati cu cancer, INSP

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: