Cardiologia interventionala poate salva vieti!

28/10/2014

Cardiologia interventionala poate salva vieti!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cardiologia-interventionala-poate-salva-vieti/

controale-in-spitaleBolile cardiovasculare sunt prima cauza de deces in Romania, fiind direct raspunzatoare de 58% din mortalitatea generala la nivel national, conform celor mai recente statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Avand in vedere ca numarul deceselor prin boli cardiace este atat de ridicat, specialistii recomanda intensificarea metodelor moderne de diagnostic si tratament in patologia cardiovasculara.

In acest sens, procedurile de cardiologie interventionale sunt esentiale in tratarea a numeroase afectiuni cardiovasculare, printre care amintim infarctul miocardic acut, una dintre cele mai frecvente si severe boli cardiace.

In prezent, cardiologia interventionala este larg utilizata atat pentru diagnosticul de certitudine al unora dintre afectiunile cardiovasculare, cat si pentru tratarea altora.

Dintre acestea amintim, bolile valvelor cardiace si cardiopatia ischemica cu toate manifestarile ei, dintre care cea mai severa continua sa ramana infarctul miocardic.

“Cardiologia interventionala reprezinta o ramura indispensabila a cardiologiei moderne, iar incepand din acest an putem utiliza si noi in clinica noastra astfel de proceduri, in diagnosticul si tratamentul afectiunilor cardiovasculare. De asemenea, in cazul acestor interventii moderne, durata de recuperare este mult redusa, pacientul putandu-si relua rapid activitatea dupa realizarea tratamentului. Avand in vedere ca vorbim despre un spital de urgenta, avantajele existentei acestui Laborator de Cardiologie Interventionala sunt imense, contribuind major la managementul eficient si optim al urgentelor cardiovasculare vizate”, a declarat prof. univ. dr. Crina Sinescu, seful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” Bucuresti.

Anual, peste 60.000 de persoane se prezinta la Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” din Bucuresti. Dintre acestea, circa 18.000 de cazuri sunt din sfera cardiologiei.

Astfel, dintr-o medie de aproximativ 150 de prezentari zilnice la Unitatea de Primire a Urgentelor, aproape o treime sunt legate de afectiuni cardiovasculare.

“Data fiind prevalenta ridicata a bolilor cardiovasculare, este vital accesul la terapii cat mai eficiente. Drept urmare, suntem mandri ca Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” din Bucuresti poate oferi pacientilor cu afectiuni cardiovasculare solutii de cardiologie interventionala. Este extrem de important ca un spital de urgenta sa puna la dispozitie si acest tip de diagnostic si tratament, in beneficiul persoanelor care au nevoie”, a declarat conf. univ. dr. Viorel Batca, managerul Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” din Bucuresti.

Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” Bucuresti dispune, din acest an, de Laboratorul de Cardiologie Interventionala, in urma unei finantari din partea Ministerului Sanatatii.

Dotarea cu echipament de tip angiograf de ultima generatie face posibile angioplastii, coronarografii, implantare de stenturi si alte proceduri de cardiologie interventionala.

Angiograful este un sistem complex ce permite vizualizarea si examinarea vaselor de sange, pentru diagnosticarea rapida a numeroase afectiuni cardiace si vasculare.

Totodata, angioplastia este considerata una dintre cele mai eficiente metode de tratament a infarctului miocardic acut.

“Infarctul acut de miocard apare atunci cand se produce un blocaj intr-una dintre arterele care hranesc inima si care se numesc artere coronariene. Este de la sine inteles ca un astfel de blocaj poate produce daune ireversibile, putand duce la invaliditate prin insuficienta cardiaca si chiar la deces. Tocmai de aceea este foarte important ca in aceste situatii sa intervenim urgent si eficient pentru inlaturarea blocajului. Acesta este rolul cardiologiei interventionale care, prin angioplastie, „desfunda” artera blocata. Trebuie mentionat insa ca, printre avantajele procedurilor de cardiologie interventionala, se numara si recuperarea mai rapida, deci o perioada de spitalizare mai mica si o mai rapida reinsertie a pacientului in viata socio-profesionala si familiala”, a adaugat prof. univ. dr. Crina Sinescu.

Prin Laboratorul de Cardiologie Interventionala, Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” din Bucuresti se pozitioneaza pe harta cardiologiei interventionale din Romania.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: