Cand se va reactualiza lista medicamentelor compensate pentru pacienti

01/10/2013

Cand se va reactualiza lista medicamentelor compensate pentru pacienti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cand-se-va-reactualiza-lista-medicamentelor-compensate-pentru-pacienti/

medicamente compensatePacientii romani continua sa primeasca tratamente la nivelul anului 2007-2008, conform Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania. Peste 141 de medicamente noi asteapta de 5 ani sa ajunga la pacienti.

In cat timp pot primi romanii un nou medicament aprobat pe piata

Intre momentul aprobarii unui medicament de catre Agentia Europeana a Medicamentului si Industriei Farmaceutice (EFPIA) si data la care acest medicament poate fi prescris in regim compensat, pacientii asteapta un numar diferit de zile in functie de tara din care provin.

Astfel ca pacientii din Belgia asteapta 392 de zile, cei din Suedia 206, iar pacientii din Austria doar 88 de zile.

In Romania, lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizata de 1900 de zile, ceea ce inseamna ca “peste 167 de molecule, dintre care 141 de medicamente noi si 26 de molecule cu indicatii terapeutice noi – potrivit estimarilor autoritatilor din Sanatate – asteapta de peste 5 ani sa ajunga la pacienti”, conform declaratiilor Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Medicamente introduse pe lista noua

Medicamentele pentru cancer sunt cele mai multe in noua lista de medicamente, cu un procent de 16%.

“Cele mai multe medicamente introduse pe lista noua sunt pentru cancer (16%), urmate de diabet (10%), hipertensiune arteriala (8%), anemii (5%), leucemii (4%) si boli psihice (2%)”, a precizat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

O noua lista de medicamente compensate din 2014

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, estimeaza ca lista de medicamente compensate se va reactualiza incepand cu 1 ianuarie 2014.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: