Stiri medicale

Cancerul de prostata, diagnosticat printr-un test de urina

Data ultimei actualizari: 11/04/2013

Un nou studiu demonstreaza ca un simplu test de urina ar putea ajuta la diagnosticarea cancerului de prostata, informeaza Agerpres. In momentul de fata, diagnosticarea se face printr-o analiza de sange care detecteaza prezenta unui antigen specific prostatei (PSA – prostate-specific antigen), insa acest gen de diagnoza ofera deseori rezultate fals pozitive, care ii determina pe medici sa recurga la biopsii ce altfel nu ar fi fost necesare.

Astfel, testul de urina va depista care dintre tumori se vor comporta agresiv. “Multi barbati care au niveluri ridicate de PSA nu au cancer, dar acest lucru nu poate fi determinat decat dupa o biopsie.
Noul test care analizeaza urina va deveni o analiza intermediara, inainte de a se opta pentru realizarea unei biopsii”, explica Arul Chinnaiyan, coordonatorul acestui studiu.

In Statele Unite ale Americii peste un milion de barbati fac o biopsie a prostatei in fiecare an, jumatate dintre acestia suferind de cancer de prostata.Diverse cercetari arata ca intre 23% si 44% dintre toate tumorile de prostata descoperite prin analiza PSA, nu vor declansa niciodata vreun simptom.

Sursa: www.paginamedicala.ro

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.