Campanie nationala INSP: Fii tu insuti! Nu ai nevoie de alcool!

06/05/2025
Campanie nationala INSP: Fii tu insuti! Nu ai nevoie de alcool!

Campanie nationala INSP: Fii tu insuti! Nu ai nevoie de alcool!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/campanie-nationala-insp-fii-tu-insuti-nu-ai-nevoie-de-alcool/

Institutul National de Sanatate Publica (INSP), in parteneriat cu directiile de sanatate publica, deruleaza in perioada mai – iunie 2025 Campania Nationala de Preventie a Consumului de Alcool „Fii tu insuti! Nu ai nevoie de alcool!”. Initiativa are ca obiectiv principal cresterea gradului de informare si constientizare a efectelor negative ale consumului de alcool, in special in randul adolescentilor, parintilor si publicului larg.

Campania atrage atentia asupra faptului ca alcoolul ramane una dintre cele mai frecvent consumate substante psihoactive, in ciuda riscurilor semnificative pentru sanatate, inclusiv cancer, boli cardiovasculare si dependenta.

Adolescentii si tinerii sunt considerati o categorie de risc major, cu un potential crescut de a dezvolta dependenta la varsta adulta.

In Romania, consumul mediu anual este de 10,3 litri de alcool pur per locuitor, iar peste o treime dintre adulti au declarat ca au consumat alcool in exces cel putin o data pe luna. Printre adolescenti, rata starii de ebrietate repetate este de 17%, similara cu media Uniunii Europene.

Un apel special este adresat parintilor, care sunt incurajati sa renunte complet la consumul de alcool in luna iunie, pentru a deveni modele pozitive pentru copiii lor. Potrivit INSP, interventia timpurie a parintilor si discutiile deschise despre alegeri sanatoase pot reduce considerabil riscurile consumului de alcool la adolescenti.

Campania vine pe fondul unor statistici alarmante la nivel global si european: 3 milioane de decese anual din cauza consumului nociv de alcool, 230 de boli asociate si un impact major asupra productivitatii si dezvoltarii sociale. In Regiunea Europeana a OMS, alcoolul este responsabil pentru unul din patru decese in randul tinerilor de 20-24 de ani.

De asemenea, INSP subliniaza ca nu exista un nivel sigur de consum de alcool si recomanda evitarea completa a acestuia, indiferent de varsta.

Etichete: consum de alcool, renuntarea la alcool, insp

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: