Campanie de masurare a tensiunii arteriale, la Spitalul Militar “Dr. Carol Davila” Bucuresti

16/05/2023
Campanie de masurare a tensiunii arteriale, la Spitalul Militar “Dr. Carol Davila” Bucuresti

Campanie de masurare a tensiunii arteriale, la Spitalul Militar “Dr. Carol Davila” Bucuresti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/campanie-de-masurare-a-tensiunii-arteriale-la-spitalul-militar-dr-carol-davila-bucuresti/

Hipertensiunea arteriala (HTA), una dintre cele mai frecvente afectiuni cardiovasculare, reprezinta o importanta problema de sanatate, cu o prevalenta in continua crestere in Romania.

Importanta diagnosticarii si tratarii acestei patologii rezida in preventia complicatiilor severe ce deriva din aceasta boala (accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficienta cardiaca, aritmii etc). Pentru ca de cele mai multe ori HTA este diagnosticata tardiv, controlul periodic, chiar si in absenta simptomelor, ar putea preveni aparitia complicatiilor.

Hipertensiunea arteriala este responsabila, prin complicatiile sale, de peste 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare si 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care impreuna sunt cele mai mari cauze ale morbiditatii si mortalitatii la nivel mondial. Reducerea valorilor tensiunii arteriale salveaza vieti, transmite spitalul, intr-un comunicat de presa.

In acest context, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila” organizeaza o campanie de informare si educatie medicala a publicului cu privire la riscurile si consecintele acestui „ucigas tacut”, responsabil de aproape jumatate dintre decesele asociate bolilor cardiovasculare, campanie aflata anul acesta la cea de-a treia editie.

In cadrul campaniei se realizeaza testari gratuite, in perioada 16-17 mai, in holul Ambulatoriului Clinic Integrat al SUUMC isi propun, ca obiectiv principal, constientizarea importantei masurarii tensiunii arteriale si promovarea monitorizarii, corecte si constante a acesteia.

Astfel, potrivit unitatii medicale, oricine se alatura acestei campanii beneficiaza atat de servicii medicale de masurare a tensiunii, pulsoximetrie si EKG, cat si de consultatii oferite de echipa noastra specializata, insotite de recomandari privind adoptarea unui stil de viata sanatos si a unei diete echilibrate care sa previna aparitia hipertensiunii arteriale.

Colonel medic Asist. univ. dr. Alice Munteanu, medic primar Cardiologie, Sef Centrul de Boli Cardiovasculare al SUUMC, coordonatorul si initiatorul acestui proiect, sustine ca pacientul care are hipertensiune arteriala prezinta un risc mai mare de a face un accident vascular.

„Pacientul care are hipertensiune arteriala are de patru ori risc mai mare de a face un accident vascular si e foarte greu de diagnosticat, pacientii sunt asimptomatici, depistam valoarea mai mare a tensiunii cu diferite ocazii, prin controale periodice. Unul din trei oameni ai lumii are hipertensiune, din pacate doar unul din trei este diagnosticat si unul din trei este si controlat, asta inseamna ca mai mult de 60%, conform unor studii, din pacienti sunt controlati. In Romania, un studiu a dovedit faptul ca pentru un control riguros al tensiunii trebuie sa avem practic mai mult de doua medicamente”.

In ceea ce priveste profilaxia, medicul precizeaza ca este foarte important controlul tensiunii.

„Daca avem o tensiune sub 120 cu 80 nu trebuie sa ne mai luam tensiunea un an de zile, insa daca avem 140 o data ne gandim ca ar trebui sa facem ceva macar din punct de vedere igieno-dietetic, adica sa schimbam stilul de viata, in ceea ce priveste alimentatia, interzicerea fumatului, a consumului de sare. Populatia sa fie incurajata sa faca sport, sa mearga pe jos, dar si pentru controlul periodic o data pe an dupa 40 de ani, masurarea tensiunii, respectiv o electrocardiograma. Repercursiunile acestei boli sunt practic ascunse. De aceea spunem noi ca avem o afectare de organ sub clinica, adica nu se manifesta, dar de fapt si de drept aceasta boala afecteaza cordul, ochiul, creierul si pacientii nostri vin cu complicatii”, a mai precizat Dr. Alice Munteanu.

Etichete: hipertensiune arteriala, masurare tensiune arteriala, spitalul militar bucuresti

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: