Campanie de informare privind importanta testarii in cazul bolilor virale

02/11/2022
Campanie de informare privind importanta testarii in cazul bolilor virale

Campanie de informare privind importanta testarii in cazul bolilor virale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/campanie-de-informare-privind-importanta-testarii-in-cazul-bolilor-virale/

Un roman din patru declara ca nu s-a testat pentru COVID-19 niciodata de la izbucnirea pandemiei, in contextul in care 74% declara ca au avut apropiati care au trecut prin boala (12% a murit din cauza COVID19, 16% – cineva apropiat a fost internat in spital, 46% – cineva apropiat a fost diagnosticat, dar nu a fost internat).

Acestea date au reiesit din studiul realizat de CULT Marketing Research in august 2022, pe un esantion de peste 1000 de repondenti adulti, rezidenti in mediul urban, transmite Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) intr-un comunicat de presa.

Acelasi studiu a relevat ca 4 din 10 romani ar amana contactarea medicului cu mai mult de 5 zile dupa aparitia simptomelor indicative pentru COVID-19.

“Cel mai frecvent motiv de intarziere este perceptia conform careia simptomele trebuie sa dureze mai mult de 5 zile pentru a fi considerate grave (39%). Un alt motiv, precizat de o cincime dintre respondenti, este teama de internare (20%), precum si teama ca odata diagnosticati si luati in evidenta ar trebui sa se autoizoleze (15%). Cercetarea nua avut loc intr-o perioada cu varf epidemic, dar cu toate acestea, gradul de ingrijorarea al respondentilor cu privire la infectarea cu SARs-COV-2 era la cote destul de inalte, respectiv la 43% dintre acestia.”, se precizeaza in comunicatul COPAC.

Circa 8 din 10 persoane (77%) cunosc faptul ca testarea este necesara pentru diagnosticarea bolii, dar si faptul ca testarea poate contribui la reducerea transmiterii COVID-19, protejandu-i pe cei din jur.

Perceptia respondentilor privind categoriile de populatie cele mai vulnerabile in cazul imbolnavirii cu COVID-19 pozitioneaza in top persoanele cu varsta de peste 60 de ani (76%), urmati de pacientii cu afectiuni cronice (65%).

Majoritatea romanilor chestionati (90%) au declarat ca ar prefera sa se trateaza acasa in daca cazul in care ar avea o forma usoara-moderata de COVID-19.

In acest context, COPAC a lansat campania “Noua rutina de sanatate”, impreuna cu partenerii sai: Societatea Nationala de Medicina Familiei, Institutul National de Boli Infectioase ”Matei Bals”, Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale ”Victor Babes”, MSD Romania si Synevo.

De ce o noua rutina?

“Chiar daca in prezent vorbim de o perioada mult mai stabila din punct de vedere epidemic comparativ cu varfurile de incidenta din primii ani ai pandemiei, boala COVID-19 este inca prezenta printre noi, cu toate riscurile pe care aceasta le presupune mai ales in cazul celor vulnerabili. In plus, nu exista garantia ca nu ar putea aparea variante ale virusului cu transmisibilitate foarte mare sau cu efecte severe. Daca mai era necesar, pandemia ne-a demonstrat cat de important este ca fiecare dintre noi sa adopte o atitudine preventiva, reflectata intr-o rutina individuala si colectiva pro-sanatate. O buna rutina de sanatate este cu atat mai importanta in cazul bolilor transmisibile cauzate de diverse virusuri, ce pot impacta semnificativ starea de sanatate a populatiei.”, mai precizeaza COPAC.

Campania “Noua rutina de sanatate” isi propune ca, prin incurajarea testarii COVID-19 de la primele simptome, sa promoveze un comportament responsabil prin evitarea contactului cu alte persoane in cazul unui test pozitiv si contactarea medicului de familie pentru monitorizare/directionare catre Centre de evaluare daca este cazul. In acest fel, pe de o parte cei infectati cu virusul COVID-19 vor beneficia de tratament corespunzator, evitand complicatiile bolii sau efectele pe termen lung ale acesteia, iar pe de alta parte vor proteja categoriile de persoane vulnerabile – bolnavii cronici, varstnicii, gravidele – predispuse sa dezvolte forme grave ale COVID-19.

Totodata, campania vizeaza un demers mai larg de educatie al populatiei privind importanta testarii pentru diagnosticarea unor boli infectioase, precum HIV, HPV, tuberculoza sau hepatitele. Fiecare dintre noi trebuie sa fie responsabil si implicat in prezervarea sanatatii lui si a persoanelor apropiate.

“In acest scop, este crucial sa crestem nivelul de cunostinte al populatiei privind sanatatea, oferind informatii pe subiecte de interes, “traduse” in limbaj simplu, usor de urmarit si inteles.”, mai precizeaza initiatorii campaniei.

Etichete: testare covid, boli virale, test boli virale, copac

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: