Campanie privind importanta prevenirii prin vaccinare a cancerului de col uterin

09/01/2024
Campanie privind importanta prevenirii prin vaccinare a cancerului de col uterin

Campanie privind importanta prevenirii prin vaccinare a cancerului de col uterin

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/campanie-de-informare-privind-importanta-prevenirii-prin-vaccinare-a-cancerului-de-col-uterin/

Cancerul de col uterin este o afectiune care poate fi prevenita prin vaccinare si screening si poate fi vindecata daca este depistata la timp si tratata corespunzator.

In fiecare an, in luna ianuarie, cu ocazia Lunii de constientizare a cancerului de col uterin, se deruleaza o serie de activitati, ce aduc in atentia publica acest tip de cancer, cu un impact negativ major asupra sanatatii populatiei din Romania, transmite Institutul National de Sanatate Publica (INSP).

Potrivit sursei citate, cancerul de col uterin ramane unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer si cauza de deces prin cancer la femeile de pe tot globul. La nivel european, incidenta si mortalitatea prin cancer de col uterin au scazut foarte mult. Romania continua insa sa inregistreze cea mai ridicata incidenta si mortalitate prin cancer de col uterin, la nivel european .

“Conform datelor Sistemului European de Informatii cu Privire la Cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare, in 2022, Romania continua sa inregistreze cea mai ridicata incidenta (32,6 /‰00 femei, de 5 ori mai mult decat in Finlanda – 6,4 /‰00 femei) si mortalitate prin cancer de col uterin in Uniunea Europeana (16,8/‰00 femei, de 8 ori mai mult decat Finlanda – 2,2/‰00 femei).
In anul 2020, dintre cele 30.447 de cazuri noi si 13.437 de decese estimate la nivel european prin cancer de col uterin, 11,10 % din cazurile noi si 13,43% din decese s-au inregistrat in Romania.”, transmite INSP.

Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infectia cu virusul papiloma uman (HPV), un virus care infecteaza epiderma si mucoasele. In acest context, vaccinarea antiHPV confera un grad ridicat de protectie impotriva displaziei de col uterin, cancerului de col uterin (atat fata de carcinomul cu celule scuamoase, cat si fata de adenocarcinom), dar poate oferi protectie si fata de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal si penian.

“Cu toate acestea, acoperirea vaccinala impotriva HPV este scazuta in Romania, in pofida eforturilor depuse de guvern prin includerea acestei vaccinari intr-un program national de vaccinare in anul 2008, cu un program oferit gratuit fetelor cu varste cuprinse intre 10 si 11 ani la nivel national, program ce s-a confruntat cu o mare reticenta fata de vaccinare. In 2009, programul de vaccinare a fost relansat cu ajutorul unei campanii de comunicare, dar rezultatele au fost foarte modeste. Programul a fost oprit timp de aproape 10 ani si reluat in 2019, adresat fetelor 11-14 ani si ulterior 11-18 ani, gratuit, in cabinetele medicilor de familie, pe baza unei cereri scrise prealabile din partea parintilor.”, mai precizeaza INSP.

In prezent, prin Ordinul MS nr. 3.120 din 12 septembrie 2023 (31) au fost extinse categoriile populationale care beneficiaza de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuita a fetelor si baietilor cu varsta ≥ 11 ani si < 19 ani, si compensarea 50% in cazul femeilor cu varsta ≥ 19 ani si ≤ 45 de ani.

Programele de screening prin testare HPV si Babes Papanicolaou permit detectarea leziunilor precanceroase / a cancerului de col uterin si, ulterior, reducerea incidentei si a mortalitatii cancerului de col uterin precum si a suferintei si a costurilor umane si financiare pentru femei, familiile acestora si societate.

In acest context, Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica, organizeaza in luna ianuarie 2024 o campanie de informare, educare si constientizare privind importanta prevenirii prin vaccinare, diagnosticarii precoce prin screening si tratarii precoce a cancerului de col uterin, patologie cu impact negativ major asupra populatiei din Romania.

Etichete: cancerul de col uterin, preventie cancer de col uterin, vaccinarea antiHPV, vaccinul antiHPV

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: