Campanie ANMDM pentru raportarea reactiilor adverse la medicamente eliberate fara prescriptie medicala

21/11/2017

Campanie ANMDM pentru raportarea reactiilor adverse la medicamente eliberate fara prescriptie medicala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/campanie-anmdm-pentru-raportarea-reactiilor-adverse-la-medicamente-eliberate-fara-prescriptie-medicala/

In perioada 20-24 noiembrie 2017, ANMDM desfasoara o campanie media pentru promovarea raportarii reactiilor adverse suspectate la medicamente, in cadrul celei de-a doua campanii europene de constientizare a publicului larg, anul acesta vizandu-se in special medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala.

Desi se pot utiliza in conditii de siguranta si eficacitate, medicamentele, chiar si cele care se pot elibera fara prescriptie medicala, pot determina aparitia unor reactii adverse. Este important ca riscurile asociate utilizarii medicamentelor sa fie intelese si comunicate profesionistilor din domeniul sanatatii si pacientilor.

“Posibilele efecte adverse pot varia de la dureri de cap sau stomac la simptome asemanatoare gripei sau la simple stari de disconfort. Raportarea efectelor adverse sprijina autoritatile de reglementare in activitatea de monitorizare a medicamentelor disponibile pe piata si in aplicarea unor masuri corespunzatoare. 

De asemenea, este utila si raportarea efectelor adverse suspectate aparute in cazul administrarii mai multor medicamente, dupa utilizare pe termen indelungat sau ca urmare a interactiunilor cu alimente sau alte produse. Autoritatile competente precum ANMDM se bazeaza pe raportarea reactiilor adverse suspectate, pentru a se asigura ca medicamentele de pe piata prezinta un grad acceptabil de siguranta.

Din pacate, toate sistemele de raportare sufera din cauza unei deficiente de raportare– de aceea campania noastra urmareste atat cresterea nivelului de constientizare, cat si consolidarea sistemului”, scrie intr-un comunicat al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Conform declaratiei presedintelui ANMDM, dr. Nicolae Fotin:

Cel mai important obiectiv al activitatii noastre este acela de a ne asigura ca medicamentele pe care le luati dumneavoastra si familiile dumneavoastra sunt eficace si cu un grad acceptabil de siguranta.
Campania pe care o desfasuram va ajuta publicul, pacientii si profesionistii din domeniul sanatatii sa raporteze reactiile adverse suspectate si sa aiba incredere ca rapoartele pe care ni le transmit sunt importante.

De fiecare data cand luati un medicament, asigurati-va ca faceti ce este bine pentru dumneavoastra. Important este sa nu uitati sa cititi prospectul care-l insoteste si din care aflati cat si cum sa il luati si informatii despre reactiile adverse cunoscute – nu luati niciodata mai mult decat vi s-a recomandat sau decat este inscris pe ambalaj. Daca nu sunteti sigur, adresati-va unui profesionist din domeniul sanatatii.

Puteti contribui la siguranta medicamentelor prin raportarea reactiilor adverse suspectate, usor si repede, folosind sistemul national de raportare, disponibil pe website- ul ANMDM la adresa https://www.anm.ro/medicamente-de-uz- uman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/.

Campania de constientizare a constituit o componenta a Proiectului de actiune comuna intitulat „Intarirea colaborarii pentru desfasurarea activitatii de farmacovigilenta in Europa” (Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe – SCOPE).

Unul dintre obiectivele principale ale campaniei este cresterea nivelului de constientizare a sistemelor nationale de raportare a reactiilor adverse suspectate la medicamente.

Anul acesta, campania se bucura de sustinerea Centrului de monitorizare de la Uppsala al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Nota:

1. Sistemele nationale de raportare pentru colectarea reactiilor adverse suspectate, din Statele Membre ale Uniunii Europene, au un rol de atentionare precoce in actiunea de identificare a numeroase probleme importante de siguranta, multe dintre acestea nefiind asociate administrarii unui anumit medicament pana la primirea de raportari de catre autoritatile nationale competente.

2. ANMDM este autoritatea nationala competenta in domeniul medicamentului de uz uman.

3. Campania media din cadrul Proiectului de actiune comuna SCOPE (scopejointaction.eu), este desfasurata prin Grupul de lucru al profesionistilor in comunicare, al organismului „Sefii Agentiilor Medicamentului”.

4. Centrul de monitorizare de la Uppsala al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a fost creat in anul 1978, in scopul sprijinirii Programului de Monitorizare Internationala desfasurat de Organizatia Mondiala a Sanatatii

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: