Campanie ANMDM despre importanta raportarii reactiilor adverse suspectate la medicamente

20/11/2018

Campanie ANMDM despre importanta raportarii reactiilor adverse suspectate la medicamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/campanie-anmdm-despre-importanta-raportarii-reactiilor-adverse-suspectate-la-medicamente/

Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) lanseaza a treia campanie pentru promovarea constientizarii importantei raportarii reactiilor adverse suspectate la medicamente, potrivit unui comunicat al institutiei.

Organizata in perioada 19 – 23 noiembrie, campania se desfasoara in cadrul unei saptamani dedicate ridicarii gradului de constientizare, in care sunt implicate 28 de autoritati de reglementare in domeniul medicamentului din Uniunea Europeana, dar si Australia, Mexic si Noua Zeelanda.

“Autoritatile de reglementare se vor concentra impreuna asupra cresterii numarului de raportari de reactii adverse suspectate la sugari si copii, precum si in timpul sarcinii si al alaptarii. Anul trecut, raportarile referitoare la populatia pediatrica au reprezentat numai 5,9% din numarul total de raportari de reactii adverse suspectate, cunoscute sub denumirea de rapoarte de reactii adverse la medicamente. Desi medicamentele sunt sigure si eficace, pot aparea reactii adverse”, scrie in comunicatul ANMDM.

Conform sursei citate, este important ca riscurile asociate cu utilizarea medicamentelor sa fie intelese de catre profesionistii din domeniul sanatatii si comunicate pacientilor, inclusiv persoanelor care asigura ingrijirea acestora, parintilor si celor care asteapta un copil sau isi planifica o sarcina.

“Posibilele reactii adverse pot varia de la dureri de cap sau stomac pana la simptome asemanatoare gripei sau o ‘oarecare stare de rau’, iar raportarea acestora poate veni in sprijinul autoritatilor de reglementare din domeniul medicamentului pentru monitorizarea utilizarii in conditii de siguranta a medicamentelor aflate pe piata si luarea de masuri adecvate pentru prevenirea efectelor nocive. Pentru a se asigura ca medicamentele de pe piata prezinta un grad acceptabil de siguranta in utilizare, autoritatile de reglementare, printre care se numara si Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, se bazeaza pe raportarea efectelor secundare suspectate. Din cauza deficitului de raportare de care, din pacate, sufera toate sistemele de raportare, campania desfasurata in prezent este importanta atat pentru ridicarea gradului de constientizare, cat si pentru consolidarea sistemului”, mai subliniaza reprezentantii ANMDM.

Potrivit sursei mentionate, oricine poate contribui la imbunatatirea sigurantei medicamentelor prin raportarea oricarei reactii adverse suspectate la adresa: https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: