Camera Deputatilor a decis ca persoanele diagnosticate cu tuberculoza sa beneficieze de concediu si indemnizatie pana la vindecare

Adriana Pavel 14/11/2018


Plenul Camerei Deputatilor a adoptat o propunerea legislativa conform careia persoanele diagnosticate cu tuberculoza sa beneficieze de concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca pana la vindecare.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 262 de voturi ‘pentru’ si un vot impotriva, relateaza Agerpres.
Potrivit raportului Comisiei pentru sanatate, proiectul prevede ca persoanele diagnosticate cu tuberculoza, asigurate in cadrul sistemului public de asigurari de sanatate, au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, pe toata perioada de tratament, pana la vindecare.
De asemenea, proiectul mai prevede ca toti furnizorii de servicii medicale au obligatia de a depista semnele si simptomele imbolnavirii de tuberculoza la pacientii care se prezinta la consultatie si de a prezenta cazurile suspecte la dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, pentru stabilirea diagnosticului. De asemenea, toti furnizorii de servicii medicale au obligatia de a instiinta in scris dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, in cazul existentei unei suspiciuni de tuberculoza la o persoana, se arata in proiect.
Persoanele diagnosticate cu tuberculoza au dreptul la ingrijiri medicale de cea mai inalta calitate de care societatea dispune, fara nicio discriminare.
Tratamentul tuberculozei se acorda in mod gratuit pentru toti beneficiarii, in functie de forma de boala, iar medicamentele necesare tratamentului sunt eliberate prin farmacii cu circuit inchis.
Totodata, in perioada tratamentului medical, pacientul cu tuberculoza are dreptul la servicii pentru aderenta la tratament si de suport psihosocial, mai scrie sursa mentionata.
In vederea asigurarii aderentei la tratament a pacientului diagnosticat cu tuberculoza, acestuia i se acorda o indemnizatie lunara de hrana, pe toata perioada de tratament in ambulatoriu. Cuantumul indemnizatiei lunare de hrana pentru bolnavii de tuberculoza se aproba prin hotarare a Guvernului. Indemnizatia lunara de hrana este asigurata din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

Continut educational:

 
Pacientii cu tuberculoza care sunt in imposibilitatea de a se prezenta la dispensarul de pneumoftiziologie teritorial vor beneficia de servicii de administrare a tratamentului medical sub directa observatie in cabinetul medicului de familie sau la domiciliu, situatie in care aceste servicii vor fi asigurate prin medici de familie, asistenti medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenti sociali sau alte persoane identificate in comunitate de catre dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, caruia ii este arondat pacientul cu tuberculoza.
Potrivit sursei citate, Camera Deputatilor este for decizional in acest caz. Senatul a respins proiectul de lege in anul 2016.
 

Autor: Adriana Pavel

Adriana Pavel are o experienta de 13 ani in televiziune, radio, presa scrisa, comunicare si online content. A petrecut cel mai mult timp in redactiile de stiri ca reporter-redactor, a coordonat echipe de teren, iar scrisul este pasiunea sa.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Peste 300.000 de lei imputati de CJAS furnizorilor de servicii medicale din Covasna

La Ministerul Sanatatii urmeaza o restructurare de posturi dupa ce reorganizarea nu si-a atins scopul

Judetul Bistrita-Nasaud a primit peste 14.000 de doze gratuite de vaccin antigripal

Sectia de Pediatrie a Spitalului din Nehoiu se va inchide dupa ce singurul medic specialist se va pensiona

Accesati un chestionar despre nutritie, stil de viata sanatos si suplimentele alimentare si puteti castiga premii