Camera Deputatilor: Persoanele care se considera vatamate de Legea carantinei pot apela la instanta

26/08/2020

Camera Deputatilor: Persoanele care se considera vatamate de Legea carantinei pot apela la instanta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/camera-deputatilor-persoanele-care-se-considera-vatamate-de-legea-carantinei-pot-apela-la-instanta/

Camera Deputatilor a adoptat o propunere privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic. Astfel, persoanele care se considera vatamate de Legea carantinarii pot apela la instanta.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic.

Initiativa legislativa precizeaza ca orice persoana care se considera vatamata intr-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis potrivit art.8 alin. (3) poate introduce, in termen de cel mult 24 de ore de la data comunicarii deciziei directiei de sanatate publica, actiune la judecatorie. De asemenea, Inalta Curte de Casatie si Justitie se pronunta in complet de 5 judecatori constituit in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in termen de 5 zile de la sesizare, prin hotarare definitiva, relareaza Agerpres.

Potrivit articolului 8, alineatul 3, “izolarea persoanelor prevazute la alin. (1) se instituie cu acordul persoanelor supuse examinarii, iar in lipsa acestuia, in conditiile alin. (6), atunci cand medicul constata riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitara, intr-o unitate sanitara sau, dupa caz, intr-o locatie alternativa atasata unitatii sanitare, stabilita conform alin. (2) (care se refera la lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora – n.r.), in scopul efectuarii examinarilor clinice, paraclinice si a evaluarilor biologice, pana la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore. Potrivit alineatului 1 al articolului 8, “Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne si simptome sugestive specifice definitiei de caz, precum si pentru persoanele purtatoare ale agentului inalt patogen, chiar daca acestea nu prezinta semne si simptome sugestive”.

Potrivit sursei citate, Camera Deputatilor este prima camera sesizata in cazul acestui proiect de lege.

Etichete: legea carantinei, carantinare persoane, decizie carantina in instanta,

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: