Legislatie

LEGISLATIE MEDICALA
PROTOCOALE TERAPEUTICE
DOCUMENTE UTILE

Cabinetele medicale de medicina de familie sunt sau nu unitate sanitara publica?

Data ultimei actualizari: 27/01/2016

medicul-2015S-a pus de mai multe ori aceasta intrebare, daca suntem sau nu unitate publica, mai ales in cazul in care imobilul in care functioneaza cabinetul medical, este luat in concesiune de catre medical de familie sau se afla in proprietatea personala a medicului.

Codul fiscal la art. 250 pt. 5. prevede ca sunt scutite de la plata impozitului pe cladiri “ cladirile unitatilor sanitare publice cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice”.

In dictionarul juridic definitia interesului public este :

“Acel interes care implica garantarea si respectarea de catre institutiile si autoritatile publice a drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale cetatenilor, recunoscute de Constitutie, legislatia interna si tratatele internationale la care Romania este parte, precum si indeplinirea atributiilor de serviciu, cu respectarea principiilor eficientei, eficacitatii si economicitatii cheltuirii resurselor”.

Institutiile si autoritatile publice pot garanta dreptul constitutional ale cetatenilor , dreptul la asistenta medicala primara prin cabinetele medicilor de familie prin contractarea serviciilor ale acestora. Datorita acestui fapt cabinetele medicilor de familie sunt unitati sanitare publice.

De altfel legea 629/2001 defineste cabinetele medicale ca unitati care furnizeaza servicii publice.

Ordonanta Guvernului 124/1998 (republicata prin Legea 629/2001)

CAP. 1

Dispozitii generale

ART. 1

(1) Cabinetul medical este unitatea cu sau fara personalitate juridica, furnizoare de servicii publice de stat sau private, de asistenta medicala umana preventiva, curativa, de recuperare si de urgenta.

 Nu natura capitalului (public ori privat) defineste caracterul de utilitate publica al unui cabinet medical , ci specificul activitatii desfasurate si masura in care aceasta activitate poate fi asimilata unui serviciu public.

Aceasta, deoarece notiunea de persoana de interes public desemneaza, in genere, acea persoana juridica de drept privat, autorizata de o autoritate publica sa desfasoare un serviciu public, aflindu-se sub supravegherea si controlul unei autoritati publice. 

Cabinetele medicale sunt autorizate de autoritatati precum Ministerul Sanatatii si Directia de Sanatate Publica pentru a desfasura un serviciu public, acela de asistenta medicala primara.

De asemenea, suntem sub supravegherea si controlul unei autoritati publice, tot MS si DSP, iar activitatea unui cabinet medical de medicina de familie este un serviciu public dupa definitia legii 629/2001.

 

Autor: Dr. Soós Szabó Klára

Soós Szabó Klára Dr. Soós Szabó Klára - Medic primar Medicina de Familie, Presedinte Societatea Medicilor de Familie Harghita .

Acest articol are 7 comentarii. Daca doriti sa vizualizati aceste comentarii sau sa postati dvs un comentariu trebuie sa va logati in contul dvs din platforma.Daca nu aveti cont, va puteti crea cont gratuit aici.