Cabinetele medicale de medicina de familie sunt sau nu unitate sanitara publica?

25/01/2016

Cabinetele medicale de medicina de familie sunt sau nu unitate sanitara publica?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cabinetele-medicale-de-medicina-de-familie-sunt-sau-nu-unitate-sanitara-publica/

medicul-2015S-a pus de mai multe ori aceasta intrebare, daca suntem sau nu unitate publica, mai ales in cazul in care imobilul in care functioneaza cabinetul medical, este luat in concesiune de catre medical de familie sau se afla in proprietatea personala a medicului.

Codul fiscal la art. 250 pt. 5. prevede ca sunt scutite de la plata impozitului pe cladiri “ cladirile unitatilor sanitare publice cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice”.

In dictionarul juridic definitia interesului public este :

“Acel interes care implica garantarea si respectarea de catre institutiile si autoritatile publice a drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale cetatenilor, recunoscute de Constitutie, legislatia interna si tratatele internationale la care Romania este parte, precum si indeplinirea atributiilor de serviciu, cu respectarea principiilor eficientei, eficacitatii si economicitatii cheltuirii resurselor”.

Institutiile si autoritatile publice pot garanta dreptul constitutional ale cetatenilor , dreptul la asistenta medicala primara prin cabinetele medicilor de familie prin contractarea serviciilor ale acestora. Datorita acestui fapt cabinetele medicilor de familie sunt unitati sanitare publice.

De altfel legea 629/2001 defineste cabinetele medicale ca unitati care furnizeaza servicii publice.

Ordonanta Guvernului 124/1998 (republicata prin Legea 629/2001)

CAP. 1

Dispozitii generale

ART. 1

(1) Cabinetul medical este unitatea cu sau fara personalitate juridica, furnizoare de servicii publice de stat sau private, de asistenta medicala umana preventiva, curativa, de recuperare si de urgenta.

 Nu natura capitalului (public ori privat) defineste caracterul de utilitate publica al unui cabinet medical , ci specificul activitatii desfasurate si masura in care aceasta activitate poate fi asimilata unui serviciu public.

Aceasta, deoarece notiunea de persoana de interes public desemneaza, in genere, acea persoana juridica de drept privat, autorizata de o autoritate publica sa desfasoare un serviciu public, aflindu-se sub supravegherea si controlul unei autoritati publice. 

Cabinetele medicale sunt autorizate de autoritatati precum Ministerul Sanatatii si Directia de Sanatate Publica pentru a desfasura un serviciu public, acela de asistenta medicala primara.

De asemenea, suntem sub supravegherea si controlul unei autoritati publice, tot MS si DSP, iar activitatea unui cabinet medical de medicina de familie este un serviciu public dupa definitia legii 629/2001.

 

Autor: Soós Szabó Klára

15 Comentarii

  1. Catalin says:

    Buna ziua.
    Conform noii legislatii cabinetele de medicina de familie pot primi statututl de unitati sanitare de interes public la solicitare.
    As dori sa stiu cine confera acest statut si care sunt demersurile care trebuiesc facute?
    Multumesc.

  2. Felicia says:

    Soțul lucrează la isu și eu sunt asistent medical la medic de familie iar pe timpul pandemiei când copiii au făcut școală “on lain” fără să beneficiem de libere soțului nu i s-a plătit acel spor de 70% cu motivația ca OUG nr 147 art 4 aliniat 6 nu include medicina de familie deoarece CMI este privat (chiar dacă este implicat în COVID 19) Este corect?

  3. ONORIUS STUPARU says:

    in actul de control al curtii de conturi nu motiveaza nerespectarea art 456/L227 din 2015 ci spune sa se recupereze suma calculata si accesoriile adica penalitati.am auzit dar nu am citit ca in monitorul443 s ar specifica ca L 68/2020 se aplica din 29 05 2020 din cauza starii pandemice in motivare.Unui coleg care a platit si pt 2020 i;a trecut suma in contul lui 2021

  4. Ionut says:

    Buna ziua o intrebare va rog?
    Farmaciile private sunt unitați sanitare publice?

  5. Ovidiu Costea says:

    Medicina de familie face parte din unitățile sanitare publice?

  6. Ovidiu Costea says:

    Deci cabinetele de medicina de familie sunt instituții publice sau private?

  7. Dragu Gheorghe says:

    Farmaciile private sunt unitați sanitare publice?

  8. Panaghiu Diana Carmen says:

    De curand,in anul 2018 am fost pusa in fata unui fapt implinit,acela de a plati impozit pe cladirea unde functioneaza cabinetul medical,forma juridică a acestuia aflandu-se sub denumirea de SC.CABINET MEDICAL DIAMED SRL. La finele anului 2018 am fost pusă în fața unei înștiintari de plata,in valoare de aprox 3.800,00,impozit pe 2017,2018,cumulat cu tot cu penalităti,eu fiind în necunoștiinta de cauză.Nu sunt proprietar,functionez pe baza unui contract de comodat cu mentiune de folosintă gratuită…Intreb și eu,e legală această înștiintare?Nu sunt unitate sanitara publica,cabinetul asigurand asistenta sanitara a unei comune?V-ași fi recunoscatoare pt.raspuns.

  9. maramihai says:

    Articolul e binevenit si ar trebui ca toti care avem CMI-uri sa actionam, insa sunt cazuri in care s-a reusit sa se scape de impozit, dar sunt si cazuri in care ulterior a venit Curtea de Conturi si a sanctionat primaria pentru ca nu a cerut plata impozitului CMI-urilor. De aceea consider ca ar trebui de la nivel de Asociatii Judetene / SNMF sa se porneasca, la un nivel macro, sa se insiste la Prefecturi si Consiliul Judetean. Sunt prea vagi legile si prea interpretabile, prea fiecare face dupa cum il taie capul.

    In alta ordine de idei nu inteleg de ce articolul postat contine informatii vechi. Am pornit sa fac o hartie oficiala pentru primaria de unde lucrez, am copiat informatii si de aici pentru acea cerere si cand am inceput sa verific am vazut ca nu corespund articolele din codul fiscal din articol cu codul fiscal in vigoare. Asa ca am cautat singur si am citti si am gasit. Ulterior m-am logat pe site, ca sa las un comentariu, si am vazut ca in partea de comentarii se discuta despre noul cod fiscal. Nu mi se pare corect. Articolul de baza nu trebuie sa contina informatii invechite, inexistente. Articolul de baza trebuia updatat si verificat inainte de a fi urcat pe site. Si daca verificarea a fost ulterioara se poate oricand edita articolul initial. Nu e normal sa il lasati asa, inutilizabil 😉

  10. soosszaboklara says:

    Consider ca, CMI-ul se incadreaza la categoria persoanelor exceptate de la plata impozitului pe cladirea cabineului.
    As recomanda ca prim pas sa depuneti o cerere la primaria locala in care sa solicitati exceptarea de la plata impozitului pe cladire , invocind Codul Fiscal art. 456 lit.h si Ordonanta Guvernului 124/1998 (republicata prin Legea 629/2001)art.1

    In cazul in care primiti un raspuns negativ,actionati in instanta , la Contencios Administrativ decizia primariei de a percepe impozit pe cladirea cabinetului.

    Soos Szabo Klara.

  11. motorgaobadaion says:

    buna ziua
    pana la urma ,CMI-urile se incadreaza in aceasta lege sau nu? suntem scutiti de evaluarea cabinetului si a impozitului pe cladire? Care ar fi pasii corecti de urmat?Va rugam daca se poate un articol mai substantial pe aceasta tema deoarece sunt ffff multi colegi interesati.
    Va multumesc

  12. orvasmihaela says:

    In noul cod fiscal este articolul456 litera h.

  13. soosszaboklara says:

    Se poate recupera , dar in instanta. Decizia primariei se poate ataca in Contencios Administrativ.

    Soos Szabo Klara.

  14. cojocaruioan1 says:

    si totusi doi ani mi s-aperceput acest impozit!
    Se poate recupera paguba,sau apelez la foruri euro?!

  15. rogojanstela says:

    Scurt, concis si la subiect!
    Bine spus!
    Stela Rogojan

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: