Bucuresti devine Capitala europeana a Sanatatii digitale

11/06/2019
Bucuresti devine Capitala europeana a Sanatatii digitale

Bucuresti devine Capitala europeana a Sanatatii digitale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bucuresti-devine-capitala-europeana-a-sanatatii-digitale/

In perioada 11-13 iunie 2019, Ministerul Sanatatii organizeaza evenimentele Saptamanii Sanatatii Digitale, in contextul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.
Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Sanatatii, dezbaterile se desfasoara la Palatul Parlamentului si se bucura de participarea a peste 200 de participanti experti in sanatate digitala si oficiali din Statele Membre ale UE. Evenimentul este organizat cu sprijinul Comisiei Europene si a Biroului Regional al OMS-Europa.

Lucrarile debuteaza in data de 11 iunie cu discutiile expertilor din Reteaua de e-health a Statelor Membre care vor aborda teme de interes precum modul de implementare a retelelor si dosarelor electronice ale pacientului, cele mai bune practici pentru protectia datelor pacientilor, accesul pacientilor la servicii de telemedicina.
In data de 12 iunie, Presedintia romana va organiza Reuniunea la nivel inalt cu privire la sanatatea digital. La intalnire au confirmat prezenta oficiali de nivel inalt din Statele Membre ale Uniunii Europene

“Sanatatea digitala reprezinta viitorul pentru accesul pacientilor la ingrijiri medficale de calitate, la terapii tintite si tratamente inovative. Presedintia romana a pus in dezbatere aspecte-cheie privind agenda digitala in materie de sanatate a statelor membre, cum ar fi interoperabilitatea si investitiile, implementarea sanatatii digitale la nivel national si la nivelul UE, precum si provocarile legate de utilizarea datelor medicale”, a declarat ministrul Sorina Pintea in comunicatul citat.

In cadrul evenimentului vor avea loc mai multe sesiuni de dezbateri, care au scopul de a evidentia potentialul datelor digitizate in materie de sanatate in beneficiul pacientilor, permitand dezvoltarea unor tratamente personalizate, un diagnostic imbunatatit, o monitorizare mai coerenta, o mai mare responsabilizare a cetatenilor si imbunatatirea vietii lor.

Mai mult, in cadrul sesiunilor reprezentantii statelor membre vor avea o imagine de ansamblu a progreselor inregistrate pana in prezent in domeniul sanatatii digitale in UE, cum ar fi inceputul schimbului transfrontalier de date electronice privind pacientii la inceputul acestui an, prin eHDSI; planuri de dezvoltare in acest sens prin intermediul Recomandarii recent adoptate privind un format european electronic de schimb de date medicale; modul in care retelele europene de referinta utilizeaza mediul digital pentru a aborda bolile rare in UE etc.

Discutiile isi propun constientizarea si sensibilizarea cu privire la necesitatea unor investitii sustinute si directionate in e-sanatate de catre statele membre, atat in ceea ce priveste sanatatea (pentru elaborarea si punerea in aplicare a unor strategii cuprinzatoare in domeniul e-sanatatii), cat si in ceea ce priveste telecomunicatiile (pentru a se asigura ca unele aspecte, cum ar fi conectivitatea puternica si banda larga, sunt in vigoare pentru a sprijini punerea in aplicare a acestor strategii).

Ultima zi va fi dedicata necesitatii dezvoltarii de parteneriate si creari de sinergii intre actorii cu responsabilitati in domeniul sanatatii digitale (administratie, ONG, mediul privat, universitati, industrie) pentru accelerarea implementarii solutiilor digitale si regandirii sistemelor de sanatate cu sprijinul noilor tehnologii digitale, conferinta organizata cu sprijinul Institutului Aspen Romania.

Etichete: sanatate digitala, e-health

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: