BPOC va creste costurile pentru sistemul de sanatate daca nu exista masuri de preventie

06/08/2014

BPOC va creste costurile pentru sistemul de sanatate daca nu exista masuri de preventie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bpoc-va-creste-costurile-pentru-sistemul-de-sanatate-daca-nu-exista-masuri-de-preventie/

astm factoriBPOC este principala cauza de crestere a ratei mortalitatii si morbiditatii la nivel mondial. Specialistii considera ca afectiunea presupune costuri majore pentru sistemul de sanatate, pentru ca implica si bolile asociate, precum pneumonie, diabet, boli de inima, astm sau depresie. Pana in 2020, specialistii americani estimeaza ca, doar pentru SUA, costurile pentru tratamentul pacientilor cu BPOC vor atinge cifra impresionanta de 90 miliarde de dolari.

Principala strategie de preventie a BPOC

Specialistii Centers for Disease Control and Prevention (CDC) considera ca principala strategie de a reduce numarul de pacienti cu aceasta afectiune, respectiv costurile in sistemele de sanatate nationale, este preventia fumatului.

300.000 de pacienti mor in Europa in fiecare an din cauza BPOC

Conform Raportului “Health at a Glance Europe 2012”, majoritatea persoanele care sufera de BPOC fumeaza sau au renuntat la fumat.

Raportul atrage atentia ca, desi boala poate fi prevenita sau tinuta sub control, cauzeaza cele mai multe zile pierdute la serviciu, aducand dupa sine si costuri foarte mari.

Barbatii mai predispusi sa sufere de BPOC

Conform aceluiasi raport, In Romania, BPOC afecteaza un numar mai mare de barbati decat de femei.

De asemenea, afecteaza mai ales persoanele cu un grad de educatie scazut, acestea avand un risc de doua ori mai mare de a suferi de BPOC.

Pentru mai multe informatii despre simptomele, diagnosticarea dar si managementul BPOC, consultati cursurile EMC online disponibile pe platforma FormareMedicala, Fiziopatologie si diagnostic BPOC si Managementul pacientului cu BPOC.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: