Bolnavii de diabet din Romania, mai predispusi la complicatii

21/07/2015

Bolnavii de diabet din Romania, mai predispusi la complicatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bolnavii-de-diabet-din-romania-mai-predispusi-la-complicatii/

diabetMai bine de jumatate dintre ei bolnavii de diabet din Romania dezvolta complicatii ale bolii care le provoaca deseori decesul timpuriu.

Bolnavii de diabet din Romania, peste 800.000, sufera de doua ori mai multe complicatii decat media Uniunii Europene, scrie intr-un raport al Comisiei Europene.

Specialistii explica acest lucru prin accesul limitat la tratamentele moderne si lipsa educatiei pentru controlul bolii.

Printre cele mai frecvente complicatii provocate de diabet se gasesc afectiunile cardiace, apoi pe lista se adauga insuficientele renale si problemele de circulatie.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, acestea din urma afecteaza 75% dintre diabeticii romani, de doua ori mai multi decat media continentala.

Statisticile arata ca anual, aproape 300 de bolnavi ajung sa treaca printr-o amputatie din cauza complicatiilor provocate de diabet.

O treime dintre pacienti nu stiu sa se trateze corect pentru ca nu sunt educati si nici ajutati sa o faca, mai sunt de parere unii specialist.

Intre bolnavi sunt si aproximativ 5.000 de copii.

“A intrat in come, intra, in fiecare zi se poate intra in coma. Ajungem la sase injectii pe zi, nu pot sa il las singur cu injectiile”, spune mama unui copil diabetic, citata de Digi24.

Dintre cei 150.000 de romani diabetici in stare grava, doar 1% sunt monitorizati constant de personal medical.

Pentru a afla mai multe despre aceasta boala, medicii de familie pot accesa gratuit cursul online “Introducere in Diabetul Zaharat”, un curs creditat cu 10 puncte EMC. 

Pentru a incepe cursul, click AICI.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: