Bolile cardiovasculare – cauza a jumatate din decesele in Europa

15/01/2014

Bolile cardiovasculare – cauza a jumatate din decesele in Europa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bolile-cardiovasculare-cauza-a-jumatate-din-decesele-in-europa/

risc-boli-cardiovasculareBolile cardiovasculare reprezinta unul dintre cele mai importante cauze ale deceselor la nivel european. Cu toate acestea, 80% dintre atacurile de cord si cazurile de infarct ar putea fi prevenite, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Un copil cu o greutate scazuta la nastere este mai predispus la boli coronariene, infarct sau sa se confrunte cu o presiune arteriala ridicata. Se considera ca mamele cu o situatie materiala precara si cu un nivel educational scazut au un risc mai mare de a naste copii cu o greutate sub medie.

Sanatatea mintala si dieta – factori de risc

OMS precizeaza intre factorii de risc principali stresul ca un declansator al bolilor cardiovasculare alaturi de o dieta nesanatoasa.

Se considera ca europenii consuma o cantitate de sare peste media recomandata oficial, iar cea mai mare parte din aceasta cantitate provine din mancarea procesata.

Conform unui raport din 2010, WHO Global Health Report, grasimile saturate si cele trans cresc riscul bolilor de inima. La polul opus, o dieta care sa contina grasimi mono si polisaturate scad riscul acestor afectiuni.

Obezitatea si inactivitatea cresc riscul bolilor cardiovasculare

Persoanele care se confrunta cu supraponderalitatea si obezitatea sunt predispusi a avea boli cardiovasculare precum si alte probleme de sanatate, precum hipertensiune.

Conform OMS, se estimeaza ca 150 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana pot reduce cu 30% riscul bolii cardiace ischemice. In acelasi timp, reduce riscul infarctului si al hipertensiunii.

Riscul bolilor cardiovasculare creste considerabil prin consumul de alcool si fumat. Se estimeaza ca fumatul reprezinta cauza a 10% din bolile cardiovasculare la nivel mondial.

Stilul de viata nesanatos, cu o dieta bogata in grasimi saturate, sare si zahar, alaturi de lipsa activitatii fizice reprezinta un risc major pentru populatia de astazi in privinta bolilor cardiovasculare.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: