Bolile cardiovasculare afecteaza 1 din 3 romani | Cardiomiopatiile, o povara majora

10/04/2024
Bolile cardiovasculare afecteaza 1 din 3 romani | Cardiomiopatiile, o povara majora

Bolile cardiovasculare afecteaza 1 din 3 romani | Cardiomiopatiile, o povara majora

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bolile-cardiovasculare-afecteaza-1-din-3-romani-cardiomiopatiile-o-povara-majora/

Cardiomiopatiile, o categorie de afectiuni care afecteaza integritatea muschiului cardiac, sunt adesea subevaluate, in ciuda impactului semnificativ pe care il exercita asupra pacientilor si societatii din Romania si din alte tari, transmit medicii cardiologi.

In contrast cu alte boli cardiovasculare, cardiomiopatiile manifesta o puternica componenta ereditara, afectand, in principal, tinerii activi. Cu toate acestea, printr-o abordare integrata in ceea ce priveste informarea, diagnosticarea precoce si furnizarea adecvata de ingrijire medicala, este posibil sa se diminueze atat impactul, cat si prevalenta acestor patologii, precizeaza Societatea Romana de Cardiologie, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de mortalitate si morbiditate la nivelul Romaniei. Conform celor mai recente raportari OECD, Romania ocupa unul dintre primele locuri in Europa in ceea ce priveste mortalitatea din cauze prevenibile sau tratabile.

Estimarile stiintifice are ca bolile cardiovasculare afecteaza aproximativ 1 din 3 romani. Aceasta inseamna ca aproximativ 11 milioane de romani sufera de afectiuni cardiovasculare.

Medicii cardiologi, pacientii si reprezentantii sportivilor cer o mai mare atentie pentru cardiomiopatii si masuri concrete de diagnostic si tratament

Potrivit specialistilor, cardiomiopatiile reprezinta o povara majora pentru pacienti, familii si sisteme de sanatate si, cu toate acestea, ele primesc putina atentie politica.

Cardiomiopatiile afecteaza pacienti de toate varstele, dar, mai ales tineri, fiind printre principalele cauze de moarte subita la tineri sau la sportivi.

Strategia Nationala pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare si Cerebrovasculare se afla, in prezent, in consultare publica in Romania. In varianta actuala a documentului, nu sunt incluse cardiomiopatiile.

Tot potrivit doctorilor, cardiomiopatia poate duce la morbiditate semnificativa si insuficienta cardiaca daca nu este diagnosticata si tratata la timp. Riscul de a dezvolta o cardiomiopatie este crescut sub influenta unui stil de viata nesanatos. Exista, totusi, si un aspect genetic important, dar adesea subestimat.

Organizatia Mondiala a Sanatatii si Grupul de Lucru al Federatiei de Cardiologie definesc cardiomiopatiile ca fiind “boli ale miocardului asociate cu disfunctia cardiaca”.

Pentru majoritatea pacientilor care dezvolta insuficienta cardiaca, rata mortalitatii se situeaza la 20% dupa un an si la 70-80% dupa opt ani.

Din cauza manifestarilor clinice comune (fenocopii) cu multiple cauze subiacente (de la boli comune la boli rare sau foarte rare), cardiomiopatiile nu sunt, de obicei, pe deplin intelese chiar si in lumea medicala.

“In ultimii 10-15 ani, Romania a fost pe locul intai la tot ce e mai rau din punct de vedere al afectiunilor medicale. Incepem in sfarsit sa scadem mortalitatea asociata accidentului vascular cerebral, dar din pacate suntem in continuare pe primul loc la mortalitatea prevenibila. Cardiomiopatia este o boala care se manifesta prin insuficienta cardiaca si diagnosticul e grabit de semne si simptome sau, de cele mai multe ori, se manifesta prin moarte subita. Ce putem face noi: putem folosi experiza profesionala. In plus, efortul este de a face populatia senzitiva la aceasta patologie”, a declarat Prof. Dr. Ovidiu Chioncel, Presedinte Societatea Romana de Cardiologie, in comunicat mentionat.

Reprezentantii Societatii Romane de Cardiologie si ai Fundatiei Romane a Inimii au participat la o dezbatere impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor, ai medicilor de alte specialitati, medicilor de familie, ai Agentiei Nationale pentru Sport si ai federatiilor sportive, pentru a discuta despre impactul cardiomiopatiilor, mai ales in cazul pacientilor activi, dar si despre masuri concrete pentru o mai mare atentie in diagnosticarea si tratamentul acestor boli.

Participantii la dezbatere au discutat si despre necesitatea includerii imediate a cardiomiopatiilor in Strategia Nationala pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare si Cerebrovasculare care se afla, in prezent, in consultare publica in Romania. In varianta actuala a documentului, nu sunt incluse cardiomiopatiile, iar acest aspect ar trebui remediat in varianta finala a actului normativ. Initiativele politice in domeniul bolilor cardiovasculare, de obicei, se concentreaza asupra evenimentelor acute atacurilor de cord si accidentelor vasculare cerebrale, din cauza prevalentei si a vizibilitatii acestora, precum si a caracterului prevenibil. Cu toate acestea, exista o nevoie evidenta de focalizare si asupra altor afectiuni cardiovasculare, in special a celor ereditare, care, deseori, nu pot fi prevenite.

Principalele directii de masuri pentru a fi incluse recomandari in cadrul planurilor de sanatate cardiovasculara, cu precadere in Strategia Nationala pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare si Cerebrovasculare:

– Implementarea unui ecosistem puternic de cercetare si inovare, inclusiv crearea si implementarea de registre pentru pacienti si sprijinirea cercetarii si inovarii in cardiomiopatii.

– Adoptarea unei abordari holistice in asistenta pacientilor, cu o atentie deosebita acordata unei abordari multidisciplinare si incurajarea asociatiilor de pacienti pentru colaborare pentru a le oferi sprijin adecvat.

– Introducerea programelor de screening, detectare precoce si preventie, inclusiv educatie profesionala continua, promovarea initiativelor de educare si constientizare in randul populatiei generale si a pacientilor si implementarea de controale periodice pentru identificarea bolilor cardiovasculare.

– Asigurarea accesului la asistenta cardiologica de specialitate, infrastructuri functionale pentru ingrijirea multidisciplinara prompta si adecvata condusa de cardiologi cu expertiza in cardiomiopatii.

– Managementul eficient al bolii prin pregatirea si implementarea ghidurilor terapeutice, rambursarea investigatiilor recomandate (inclusiv a investigatiilor cardiace cu rezonanta magnetica , teste genetice) si a serviciilor medicale necesare.

– Cresterea constientizarii si reducerea inegalitatilor sociale si de acces la ingrijire prin prioritizarea ingrijirii accesibile si calitative si incurajarea oamenilor sa recunoasca simptomele.

– Promovarea unui stil de viata sanatos prin incurajarea alegerilor sanatoase de stil de viata.

Etichete: bolile cardiovasculare, cardiomiopatiile, cardiomiopatia, societatea romana de cardiologie

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: