Bodog: Romania are asigurat stocul de vaccin antirujeolic

22/05/2017

Bodog: Romania are asigurat stocul de vaccin antirujeolic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bodog-romania-are-asigurat-stocul-de-vaccin-antirujeolic/

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Falticeni, ca Romania are asigurat stocul de vaccin antirujeolic pana la sfarsitul lui 2017.

”Vaccinul ROR a ajuns la Unifarm zilele trecute si am semnat alaltaieri ordinul. Au fost transmise in teritoriu 109.000 doze. Mai vin cele 10.000 pe care le-am adunat de la depozitele din tara si am identificat o cantitate de 300.000 de doze. Intre timp si celalalt producator s-a mobilizat”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sanatatii, conform Agerpres.

El a precizat ca a solicitat OMS sa repartizeze vaccin antirujeolic in Romania si a primit un raspuns favorabil, astfel incat sa fie asigurat necesarul de vaccin pentru tot acest an.

”Am facut apel la Organizatia Mondiala a Sanatatii sa mobilizeze resurse de vaccin in Romania, pentru ca epidemia de rujeola nu este o epidemie doar a Romaniei. Stim foarte bine ca epidemia nu are granite. Nu sta la frontiere sa-si prezinte pasaportul. Rujeola poate trece si in tarile vecine, motiv pentru care s-au mobilizat stocuri alocate altor tari europene pe care le-au adus spre Romania si, noi, in momentul de fata, suntem in procedura sa le achizitionam.

Aceste doze vor asigura necesarul de vaccin rujeolic al Romaniei pentru tot anul”, a mai afirmat demnitarul potrivit sursei mentionate.

In opinia ministrului Sanatatii, se impun contracte multianuale in vederea achizitionarii acestor vaccinuri pentru a oferi predictibilitate si siguranta.

”S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca in anii trecuti nu s-au facut contracte pe termen lung. Noi toate contractele le facem pe perioada de patru ani, cu specificarea foarte clara, contractuala, a cantitatilor, astfel incat firmele sa stie ca pentru Romania, in 2018, trebuie sa producem 400.000 de doze sau 500.000 de doze. Vaccinul nu este un medicament care se produce in doua-trei-saptamani sau o luna. Sunt procedee care dureaza treizeci de luni, patruzeci de luni si trebuie sa asiguram predictibilitate si pentru producatori”, a aratat Florian Bodog, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, noua lege a vaccinarii prevede constituirea unui stoc pentru minimum sase luni, stoc care in prezent, din punct de vedere legal, nu se putea constitui.

”Aceste stocuri au rolul de a asigura copiii din Romania ca in situatii de epidemie suntem pregatiti sa actionam”, a mai spus Ministrul Sanatatii.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Medicii de familie: Siguranta pacientilor trebuie sa fie mai presus de un sistem informatic nefunctional

Ordonanta de Urgenta pentru prelungirea si reglementarea unor masuri in sistemul asigurarilor sociale de sanatate

Comisar european, despre pandemia Covid-19: In unele state membre, situatia este mai rea decat in martie

Legea privind educatia sanitara in scoli, constitutionala

Sapte state UE, printre care si Romania, starnesc ingrijorare in Europa privind evolutia epidemiei Covid-19