Boala Ficatului Gras, o maladie tacuta | Grupul GastRO: Apelati cu incredere la medicul de familie!

13/06/2024
Boala Ficatului Gras, o maladie tacuta | Grupul GastRO: Apelati cu incredere la medicul de familie!

Boala Ficatului Gras, o maladie tacuta | Grupul GastRO: Apelati cu incredere la medicul de familie!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/boala-ficatului-gras-o-maladie-tacuta-grupul-gastro-apelati-cu-incredere-la-medicul-de-familie/

Boala Ficatului Gras (steatotic) reprezinta o maladie tacuta, evolutiva si cu impact major asupra starii de sanatate. Un ficat gras (steatotic) presupune un semnal de alarma pentru debutul afectiunilor metabolice, cardiovasculare si chiar oncologice, transmit medicii de familie de Ziua Mondiala a Bolii Ficatului Gras (steatotic), marcata, joi, 13 iunie.

“Chemarea noastra a medicilor de familie din grupul GastRO, pentru toti pacientii, este pentru o viata echilibrata, fara excese, fara abuzuri, cu respect fata de noi si fata de aproapele nostru. Sa inaltam gradul nostru de cunoastere si sa ne gandim mult mai atent atunci cand suntem supusi tentatiilor de orice fel. Sa nu uitam ca fiecare zi este o provocare la a mentine echilibrul si de a lua parte la noi experiente.”, a transmis Dr. Mihaela Udrescu, coordonatorul Grupului GastRO din cadrul SNMF.

Potrivit medicului, daca in fiecare zi suntem atenti la ceea ce mancam, la ceea ce bem, la cum si cat ne miscam, putem contribui la pastrarea unei stari generale de sanatate optime, inclusiv la starea de sanatate a ficatului.

“Aceia dintre dumneavoastra care au deja boala ficatului gras (steatotic) sau cei care doresc sa afle daca au aceasta afectiune, apelati cu incredere la medicul dumneavoastra de familie.”, a mai adaugat doctorul de familie, intr-o informare remisa Formare Medicala.

Boala ficatului gras (steatozica hepatica) afecteaza 1 din 3 adulti si 1 din 8 copii la nivel mondial. Incidenta bolii creste cu 1% anual, in paralel cu cresterea incidentei obezitatii si diabetului zaharat. Dincolo de impactul individual, aceasta afectiune are si un impact socio-economic major prin consumul resurselor medicale, costuri directe si indirecte asociate cu productivitatea sau absenteismul.

Trei sfaturi pentru o viata echilibrata

1. dieta adecvata bazata in principal pe legume, carne alba si fructe
2. miscare zilnica de 30 de minute (mers alert)
3. consum foarte rar (ocazional) de alcool

“Urmate zilnic aceste trei sfaturi inseamna respect fata de propria persoana, inseamna comportament sanatos. Boala ficatului gras (steatotic) este o boala curabila. Totul depinde doar dumneavoastra!”, a mai transmis coordonatorul Grupului GastRO (SNMF).

Etichete: ziua ficatului gras, stil de viata sanatos, grupul gastro, dr mihaela udrescu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: