Bio banca cu date genetice ale pacientilor cu cancer din Romania

08/09/2014

Bio banca cu date genetice ale pacientilor cu cancer din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bio-banca-cu-date-genetice-ale-pacientilor-cu-cancer-din-romania/

bolirareProbe AND  de la peste 4000 de pacienti din Romania cu cancer vor fi recoltate si introduse intr-o baza de date cu probe biologice pentru efectuarea unor teste care sa ajuta mai bine la determinarea factorilor de risc din tara noastra.
Vorbim de un proiect numit “RomCan” care va fi fi realizat in parteneriat cu Institutul National de Sanatate Publica, deCODE Genetics din Islanda si Universitatea Reykjavik si care are ca scop  catalogarea variatiei genetice in probele biologice stabilite.

Lansarea proiectului s-a facut de catre Universitatea de Medicina si Farmacie “ Carol Davila ” la sfarsitul saptamanii trecute.

“Nu avem statistici foarte clare in tara noastra in ceea ce priveste cancerul”

Acest proiect va ajuta specialistii sa inteleaga si mai mult informatiile pe care le genereaza testele genetice, dar si implicatiile etice, legale si sociale ce trebuie abordate atunci cand se recomanda un asemenea test.

“In 2012, peste 78.000 de cazuri de cancer au fost descoperite in Romania si au murit in acea perioada circa 48.000 de pacienti. Cancerul de san, colon, rectal, pulmonar si de prostata reprezinta mai mult de jumatate din numarul de cancere din tara noastra. Nu avem statistici foarte clare in tara noastra in ceea ce priveste cancerul. Probabil ca in viitor, cu acest card electronic, se va sti mai exact cati pacienti au aceasta patologie, cati mor de aceasta patologie. Daca nu stim cati bolnavi avem, exista lipsuri in a sti care factori de mediu influenteaza aparitia cancerului si ce factori genetici pot sa duca la dezvoltarea unui cancer”, a declarat  directorul coordonator al proiectului, prof. dr. Viorel Jinga, citat de Agerpres.

Analizarea factorilor de risc in tara noastra

Datorita proiectului lansat vineri, vor putea fi evaluati factorii de risc genetici in corelare cu tipurile de cancer de care sufera cei mai multi romani.

“Vom sti ce variatie genetica are un pacient, stim daca este mai agresiva boala la acest pacient si atunci trebuie sa luam niste masuri mai radicale de tratament la acel pacient”, a mai afirmat printre altele, prof. dr. Viorel Jinga.

Durata de derulare a acestui proiect este de 34 de luni. Bio-banca cu datele genetice ale pacientilor cu cancer va cuprinde datele a 4.300 de romani afectati de aceasta boala.  

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: