Beneficiile vaccinarii impotriva Covid-19 depasesc riscurile – concluzia EMA privind imunizarea cu vaccinul AstraZeneca

19/03/2021
Beneficiile vaccinarii impotriva Covid-19 depasesc riscurile – concluzia EMA privind imunizarea cu vaccinul AstraZeneca

Beneficiile vaccinarii impotriva Covid-19 depasesc riscurile – concluzia EMA privind imunizarea cu vaccinul AstraZeneca

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/beneficiile-vaccinarii-impotriva-covid-19-depasesc-riscurile-concluzia-ema-privind-imunizarea-cu-vaccinul-astrazeneca/

Raportul beneficiu-risc pentru vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca ramane nemodificat. Beneficiile vaccinarii impotriva COVID-19 depasesc riscurile reprezentate de efectele adverse, precizeaza Comitetul national privind vaccinarea anti-COVID (CNCAV) facand referire la evaluarea vaccinului Astrazenca de catre Comitetului pentru evaluarea riscului in materie de farmacovigilenta din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului.

Pe langa cea mentionata, alte concluzii vizavi de evaluarea cazurilor raportate de evenimente tromboembolice si trombocitopenie in urma imunizarii cu vaccinul produs de compania farmaceutica AstraZeneca sunt:

* Nu exista dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unitati de productie;

* Vaccinul nu este asociat cu o crestere a riscului general de formare a cheagurilor de sange (evenimente tromboembolice);

* Vaccinul poate fi asociat cu aparitia a doua afectiuni extrem de rare: coagulare intravasculara diseminata si tromboza de sinus venos cerebral, ambele afectiuni fiind asociate cu scaderea numarului de trombocite.

“Desi nu s-a demonstrat o relatie de cauzalitate a acestor afectiuni cu administrarea vaccinului, aceasta nu poate fi exclusa in acest moment, dovezile disponibile fiind insuficiente pentru a stabili o cauzalitate, urmand sa fie colectate si analizate mai multe date. Informatiile despre medicament (Rezumatul Caracteristicilor Produsului si Prospectul) vor fi actualizate pentru a include date cu privire la atentionarea riscului de aparitie a tulburarilor de coagulare si trombocitopenie”, se precizeaza in comunicatul CNCAV.

Informarea oficiala EMA, AICI.

Potrivit sursei citate, vaccinarea ramane solutia sigura si eficienta pentru invingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate in Romania sunt autorizate de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneste experti la nivel european. Incurajam monitorizarea si raportarea tuturor reactiilor adverse, atat de catre beneficiarii vaccinarii, cat si de profesionistii in sanatate.

CNCAV mai asigura populatia de transparenta completa si responsabilitate deplina in comunicarea cu celeritate a tuturor informatiilor de interes, astfel incat procesul de vaccinare sa se realizeze intr-un mediu favorabil si sigur pentru toate persoanele care doresc sa se imunizeze impotriva COVID-19.

Etichete: vacccin astrazeneca, vaccin anti-covid, riscuri si beneficii vaccin astrazeneca

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: