Barometrul de Sanatate Publica: 41,5% dintre romani considera sanatatea prioritara

28/06/2023
Barometrul de Sanatate Publica: 41,5% dintre romani considera sanatatea prioritara

Barometrul de Sanatate Publica: 41,5% dintre romani considera sanatatea prioritara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/barometrul-de-sanatate-publica-415-dintre-romani-considera-sanatatea-prioritara/

Romanii considera sanatatea prioritara (41,5%), insa doar 27% afirma ca isi pot aminti masuri in domeniu propuse de Guvernele din ultimii ani, releva Barometrul de Sanatate Publica, lansat la Biblioteca Academiei Romane.

Conform sondajului, prezentat de directorul Centrului de Cercetari Sociologice Larics (CCSL), conf. univ. Darie Cristea, dintre cei 27%, 58% isi amintesc masurile legate de gestionarea pandemiei de COVID-19 si doar 9,2% de alte tipuri de campanii pentru sanatatea publica – programe de screening, de prevenire a anumitor boli, relateaza Agerpres.

Mai mult de jumatate dintre romani (55,6%) spun ca au incredere in vaccinuri in general, 44% au putina si foarte putina incredere, principala sursa de informatii in domeniu ramanand medicul de familie (72,2%).

Cabinetul medicului de familie este cea mai apreciata locatie pentru o eventuala vaccinare (73,5%), aproximativ 45% dintre subiectii cercetarii considerand ca nu ar fi bine sa se poata imuniza in farmacie.

Totodata, sondajul evidentiaza ca notorietatea principalelor tipuri de vaccinuri este mult mai mare decat in 2020, vaccinul (anti)gripal fiind de departe cel mai cunoscut dintre cele uzuale.

Intrebati de unde se informeaza privind medicamente sau boli, peste 70% dintre romani au indicat ca sursa medicul de familie sau specialist. Intre 25 si 30% se informeaza (si) din diferite surse de pe internet – siteuri generaliste, siteuri oficiale, forumuri, retele sociale.

Conform barometrului, in general, publicul tinde sa considere spitalele private ca fiind superioare celor de stat, singura dimensiune la care spitalele de stat sunt vazute de mai multi subiecti ca fiind mai bune decat cele private fiind cea legata de capacitatea de a trata cazuri grave – 53,5% considera ca spitalele de stat sunt mai bune la acest aspect, iar 43% spitalele private.

Potrivit sursei citate, cea mai mare problema a sistemului medical romanesc, la mare distanta de altele, este, potrivit cercetarii, personalul medical insuficient (indicata de 32,5% intr-o lista cu opt probleme posibile).

Doua treimi dintre romani (67%) aleg medicamente inovatoare, varianta conservatoare (merg si medicamentele vechi) plus cea centrata pe cost (important e sa avem medicamente ieftine) si cea sceptica (neincrederea in medicamente noi) adunand impreuna o treime din optiunile publicului (32%).

Etichete: barometrul de sanatate publica, sanatate romani

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: