Avortul in conditii nesigure, cauza principala a mortalitatii legate de sanatatea reproducerii

14/12/2022
Avortul in conditii nesigure, cauza principala a mortalitatii legate de sanatatea reproducerii

Avortul in conditii nesigure, cauza principala a mortalitatii legate de sanatatea reproducerii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/avortul-in-conditii-nesigure-cauza-principala-a-mortalitatii-legate-de-sanatatea-reproducerii/

Avortul in conditii nesigure este cauza principala a mortalitatii si complicatiilor legate de sanatatea reproducerii, au precizat reprezentantii Asociatiei Moaselor Independente si Centrul FILIA.

Politicile de acces la planificare familiala, contraceptie, educatie sexuala si de sanatate a reproducerii, coerente si actualizate, alaturi de acces gratuit la intreruperi de sarcina la cerere reprezinta unele dintre principalele solutii pentru cresterea accesului femeilor la servicii de sanatate reproductiva accesibile si sigure.

“Avortul in conditii nesigure este cauza principala – dar care ar putea fi prevenita – a mortalitatii si complicatiilor legate de sanatatea reproducerii. Autoritatile trebuie sa asigure politici de acces la planificare familiala, contraceptie, educatie sexuala si de sanatate a reproducerii, coerente si actualizate, alaturi de acces gratuit la intreruperi de sarcina. Cu cat accesul la aceste servicii este mai redus, cu atat vor fi mai multe avorturi in conditii nesigure. Implicit vor fi mai multe femei care isi risca viata. Asociatia noastra furnizeaza servicii de educatie sexuala si reproductiva pentru femei si adolescenti din Romania, inclusiv pentru refugiati, contraceptie, educatie prenatala, consult obstetrical si ginecologic, consultatii si consiliere cu moase, cat si acces la servicii de intrerupere a sarcinii in conditii sigure. Toate acestea trebuie sa fie furnizate de catre sistemul medical public”, a declarat Irina Mateescu, vicepresedinta Asociatiei Moaselor Independente, potrivit unui comunicat de presa.

De asemenea, in cadrul unui conferintei de presa, cele doua asociatii au aratat ca principala cauza pentru cresterea avorturilor nesigure este ca din ce in ce mai multe spitale nu mai ofera pacientelor posibilitatea de a face avort, invocand motive precum cele religioase, etice sau morale, decizia conducerii si a medicilor de a refuza sau criza COVID-19. O alta bariera este legata de costurile ridicate ale acestei proceduri, aratand ca pretul unui avort la cerere poate ajunge pana la 1.000 – 1.200 de lei in sistemul public, respectiv pana la 4.500 de lei in sistemul privat.

“Traim intr-o tara in care nu avem acces la metode contraceptive, mai ales pentru cele mai vulnerabile dintre noi. Nici noi nu vrem ca femeile sa faca contraceptie cu avortul, dar trebuie sa le oferim acest serviciu cand e nevoie si nu exista alta cale. Femeile vor face in continuare avort, indiferent cat de multa munca de convingere vor face organizatiile anti-alegere, indiferent de piedicile pe care le pun spitalele si institutiile statului. Ce e important: vor fi aceste avorturi facute in siguranta? Credem ca fiecare dintre noi trebuie sa aleaga cand si daca doreste sa nasca un copil – nu statul, nu familia, nu comunitatea sau organizatiile anti-avort. Orice ingradire a accesului la servicii de sanatate reproductiva este o forma de violenta impotriva femeilor si nu face decat sa creasca numarul avorturilor nesigure”, a declarat Andrada Cilibiu, experta in drepturi sexuale si reproductive in cadrul Centrului FILIA.

Cele doua asociatii au organizat la Bucuresti, in perioada 18 noiembrie – 10 decembrie a.c., cu sprijinul organizatiilor internationale VOICE, Médecins du Monde si Center for Reproductive Rights, evenimentul „Ce faci cand nu poti sa alegi in siguranta? – O experienta imersiva despre accesul la avort in Romania”, in care au explorat practic felul in care arata obstacolele cu care se confrunta femeile din Romania cand acceseaza servicii de intrerupere a sarcinii la cerere.

Etichete: avortul, conditii avort, sanatate reproducere

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: