Avocatul Poporului cere explicatii Ministerului Sanatatii privind situatia rezidentilor

22/01/2018

Avocatul Poporului cere explicatii Ministerului Sanatatii privind situatia rezidentilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/avocatul-poporului-cere-explicatii-ministerului-sanatatii-privind-situatia-rezidentilor/


Dupa ce s-a sesizat din oficiu, Avocatul Poporului solicita explicatii Ministerului Sanatatii despre situatia cadrelor medicale si a farmacistilor care au promovat examenul de rezidentiat, dar nu le-a fost confirmat titlul de medic, medic dentist sau farmacist.

Intr-un comunicat de presa, Avocatul Poporului a dat exemplu seful Sectiei de chirurgie plastica de la Spitalul Judetean Brasov care ar fi relatat cazul unui tanar medic rezident devenit somer dupa ce i-a expirat perioada de pregatire si dupa ce nu i-a fost eliberata diploma de specialist.

“Seful sectiei prezenta pe pagina personala de Facebook cazul unui tanar care a fost medic rezident de chirurgie plastica pana in 31 decembrie 2017, cand i s-a incheiat perioada de 5 ani de pregatire stabilita oficial pentru a deveni medic specialist, obtinand la examenul de specialitate nota 9,11, dar care acum este somer. In absenta diplomei de medic specialist, care nu i-a fost inca eliberata nici la doua luni de la sustinerea examenului, nu se poate inscrie nici in Colegiul Medicilor, pentru a obtine autorizatia de libera practica care i-ar permite sa se inscrie la concursurile organizate de spitale”, scrie in comunicatul mentionat.

De asemenea, institutia precizeaza ca, potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) si (2) din Ordonanta Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, ‘Institutiile de invatamant superior cu facultati de medicina, medicina dentara si farmacie elibereaza diplome care certifica absolvirea stagiilor de pregatire in specialitate. Etapa ulterioara incheierii pregatirii in rezidentiat o constituie examenul pentru obtinerea titlului de medic, medic dentist si, respectiv, farmacist specialist, cuprinzand o proba scrisa si probe clinice sau practice’.

Potrivit sursei mentionate, in conformitate cu dispozitiile alin. (4) si (5) din acelasi act normativ : ‘La examen se pot prezenta doar medicii, medicii dentisti sau farmacistii care au efectuat integral programul de pregatire si au obtinut diploma eliberata de institutiile de invatamant superior cu facultati de medicina, medicina dentara si farmacie. Prin exceptie de la prevederile alin. (4), la examen se pot prezenta si rezidenti aflati in ultimele 6 luni dinaintea finalizarii integrale a pregatirii, pe baza propunerii coordonatorului sau directorului de program de rezidentiat si numai cu aprobarea ministrului sanatatii, cu obligatia finalizarii de catre acestia a programului de pregatire’.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: