Aviz favorabil in Comisia pentru sanatate a Senatului pentru recunoasterea garzilor ca vechime in munca

20/02/2019
Aviz favorabil in Comisia pentru sanatate a Senatului pentru recunoasterea garzilor ca vechime in munca

Aviz favorabil in Comisia pentru sanatate a Senatului pentru recunoasterea garzilor ca vechime in munca

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/aviz-favorabil-in-comisia-pentru-sanatate-a-senatului-pentru-recunoasterea-garzilor-ca-vechime-in-munca/

Comisia pentru sanatate din Senat a dat aviz favorabil pentru modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice, astfel incat garzile efectuate de personalul medical sa fie recunoscute ca vechime in munca si sa fie luate in calcul la pensie.

“Medicii si asistentii care au efectuat garzi ar putea sa beneficieze, la cerere, de pensionare inaintea varstei standard, in cuantum direct proportional cu numarul de ore de garda efectuate, dar nu mai devreme de varsta de 57 de ani femeile si de 60 de ani barbatii”, scrie intr-un comunicat transmis, miercuri, de deputatul Antoaneta Nita.

Conform sursei citate, ea mai afirma ca orele de garda ar trebui recunoscute ca vechime in munca.

“Avizul favorabil al Comisiei de sanatate este o batalie castigata, care se adauga altor batalii castigate prin obtinerea de avize favorabile de la alte comisii. Speram ca vom castiga in final acest razboi cu opacitatea ministerelor si vom reda personalului medical un drept care i se cuvine. (…) Stresul, munca pana la epuizare au dus, din pacate, la moartea unora dintre colegii nostri. Statisticile sunt triste: in Romania 58 de medici au decedat in garda in ultimii ani, la o varsta medie de 51 de ani. Un medic epuizat poate gresi un diagnostic sau o terapie, cu efecte asupra pacientilor. De aceea, consideram ca se impune recunoasterea garzilor ca vechime si posibilitatea pensionarii anticipate, in paralel cu atragerea tinerilor specialisti in sistem”, mai precizeaza deputatul Antoaneta Nita in comunicatul mentionat.

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: