Avem cel mai mic buget pentru Sanatate din Uniunea Europeana

19/12/2019

Avem cel mai mic buget pentru Sanatate din Uniunea Europeana

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/avem-cel-mai-mic-buget-pentru-sanatate-din-uniunea-europeana/

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, si-a manifestat regretul ca sectorul sanitar romanesc are unul dintre cele mai mici bugete din Uniunea Europeana.

El spune ca Romania aloca, in 2020, 5,6% din Produsul Intern Brut (PIB) sectorului sanitar, in conditiile in care in tarile UE media fondurilor alocate Sanatatii este de 9%.

“Avem un buget global pentru Sanatate mult mai mic decat ar fi trebuit sa avem. Avem 5,6% din PIB care este alocat Sanatatii. Avem astfel cel mai mic buget calculat din Uniunea Europeana pentru Sanatate. Stiti ca media europeana este de 9% si trebuie sa incercam ca, in 2020 suntem constienti ca nu va fi posibil, dar trebuie sa lucram impreuna ca in 2021 sa ne apropiem de o normalitate europeana”, a afirmat Costache la Digi24, citat si de Agerpres.

El a mai precizat ca bugetul propus pentru Ministerul Sanatatii in 2020 este de 11,4 miliarde de lei, cu 3,5 miliarde de lei mai mic decat in 2019, dar a adaugat ca, in schimb, bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) va creste de la 38 de miliarde de lei in 2019 la 41 miliarde de lei in 2020, ca urmare a transferului unor programe nationale de la Ministerul Sanatatii la CNAS.

Etichete: buget sanatate, buget ministerul sanatatii, buget cnas, bani sistemul sanitar, victor costache

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: