Autoritatile sanitare nu exclud o noua crestere a numarului de infectari cu SARS-CoV-2

11/11/2021

Autoritatile sanitare nu exclud o noua crestere a numarului de infectari cu SARS-CoV-2

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/autoritatile-sanitare-nu-exclud-o-noua-crestere-a-numarului-de-infectari/

Autoritatile sanitare din Romania estimeaza ca, in perioada urmatoare, scaderea numarului de infectari cu virusul SARS-CoV-2 va stagna si nu este exclus sa se inregistreze o noua crestere a cazurilor de Covid-19.

“Din fericire, numarul de cazuri noi este in scadere si acest lucru este, inca, bine. Estimarea, pentru ca noi nu ghicim, noi facem niste estimari bazandu-ne pe niste date, este ca in perioada urmatoare, intr-o perioada de o saptamana, doua saptamani, vom stagna din aceasta scadere. (…) Nu este exclus sa inregistram o noua crestere a numarului de cazuri pentru ca interactiunea si mobilitatea oamenilor creste prin faptul ca, evident, s-a reluat si activitatea de invatamant, acolo unde s-a putut, in format fizic. Suntem in plin sezon rece si stam din ce in ce mai mult in spatii inchise, unde exista interactiune apropiata intre oameni, acest lucru asociaza o crestere a riscului de infectare si, din acest punct de vedere, nu avem niciun motiv sa credem ca situatia va fi numai intr-o directie buna in perioada urmatoare. Cu atat mai mult cu cat, in momentul acesta, la o rata de vaccinare in populatia eligibila peste 12 ani de circa 43%, este evident ca nu este in avantajul nostru’, a declarat Valeriu Gheorghita, seful CNCAV, potrivit Agerpres.

El a mai subliniat ca e clar faptul ca pandemia nu se va opri la valul 4.

“Nu stiu daca este, in momentul de fata, neaparat despre un val 5, nici nu conteaza acest lucru. Conteaza situatia reala, realitatea, si anume ca in multe tari europene, deja, se observa o crestere importanta a numarului de cazuri, dar, acolo unde rata de vaccinare este crescuta, nu se observa o crestere a numarului de cazuri grave, care au nevoie de spitalizare in terapie intensiva si nu creste mortalitatea. E clar ca odata cu valul 4 nu se va opri pandemia. (…) Din motivul acesta, este evident, este logic sa intelegem ca daca nici de data aceasta nu ne vom pregati mai bine, in sensul in care sa avem un grad ridicat de protectie la nivelul comunitatii, perioada urmatoare si valurile urmatoare, cate vor fi, ne vor lovi la fel de rau, poate chiar mai rau, pentru ca, spre deosebire de noi, virusul nu sta pe loc. Virusul se adapteaza si evolueaza, (…) devine mai rezistent la actiunea anticorpilor, la protectia pe care o avem astazi de la vaccinuri sau de la trecerea prin boala”, a mai precizat medicul militar.

Etichete: cazuri covid, numar infectari sars-cov-2, valul patru, pandemia covid

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: