Austria a raspuns apelului lansat de Romania privind imunoglobulina

07/03/2018

Austria a raspuns apelului lansat de Romania privind imunoglobulina

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/austria-a-raspuns-apelului-lansat-de-romania-privind-imunoglobulina/


Austria este prima tara care raspunde apelului Romaniei in ceea ce priveste imunoglobulina, in urma declansarii mecanismului european de Protectie Civila declansat de Ministerul Sanatatii.

“Aseara am luat decizia de a declansa Mecanismul de Protectie Civila pentru imunoglobulina. Asta inseamna ca, in acest moment, in tara nu mai dispunem de nicio doza de imunoglobulina. Avem pacienti care asteapta de mai multa vreme acest tratament. (…) Acest mecanism inseamna ca cererea noastra ajunge intr-un sistem electronic de unde statele care sunt conectate iau informatiile si ne ofera daca au cantitatile de care Romania are nevoie in acest moment. Pot sa va spun ca deja avem un raspuns de la un stat membru (UE – n.r.). Am luat legatura si au mai cerut niste date suplimentare referitoare la caracteristici de care mai aveau nevoie. Este vorba despre Crucea Rosie din Austria. Avem deja primul raspuns”, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, marti, intr-o conferinta de presa.

Ea a precizat ca secretarul de stat in MAI Raed Arafat, care se afla la Bruxelles la o intalnire NATO, a transmis o cerere privind imunoglobulina si tarilor membre ale Aliantei Nord-Atlantice.

“Anual, Romania are nevoie de 956 de kilograme de imunoglobulina, substanta necesara care anul trecut nu a fost asigurata. Anul acesta s-au asigurat cantitati sporadice, cu toate ca Guvernul Romaniei a suspendat aplicarea clawback-ului pentru produsele din plasma si sange si derivate pe o perioada de doi ani. A fost o mana intinsa. (…) Acest mecanism rezolva situatia pe termen scurt sau speram ca o va rezolva, ca vom putea achizitiona cantitatea necesara pentru pacientii nostri”, a mai precizat ministrul Sorina Pintea conform Agerpres.

Romania a cerut prin Mecanismul de Protectie Civila european cantitatea necesara pentru doua luni (10.000 de doze de imunoglobulina – n.r.).

De asemenea, Ministrul Sanatatii a anuntat ca se proroga de la 1 aprilie la 1 septembrie termenul privind corectia preturilor la medicamente.

“Pana la 1 aprilie Ministerul Sanatatii are sarcina sa faca corectie a preturilor, conform unui ordin din 2015, aceasta corectie nu s-a efectuat din 2015. Vom proroga acest termen pana la 1 septembrie pentru a putea calcula. La unele medicamente preturile pot sa creasca, dar la altele pot scadea. Din ce am facut noi preliminar si la medicamentele la care exista posiblitatea sa creasca, nu vor fi cresteri semnificative”, a mai precizat ministrul conform sursei mentionate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: