Atestatul de puericultura pentru concediul paternal

05/06/2015

Atestatul de puericultura pentru concediul paternal

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/atestatul-de-puericultura-pentru-concediul-paternal/

concurs-de-admitereTatal copilului nou-nascut are dreptul in baza Legii nr 210/1999 la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare, cu scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea copilului nou-nascut.

Concediul poate fi prelungit, o singura data in viata, indiferent de numarul copiilor, cu 10 zile lucratoare in baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura eliberat de medicul de familie la care este inscris tatal. Un model al atestatului este disponibil pe aceasta pagina.

Conform Art. 7 al HG 244/2000, cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.

Tatal poate urma cursul de puericultura la cabinetul medicului sau de familie, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului. In urma verificarii notiunilor dobandite, medicul de familie al tatalui este cel care va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura, conform Art. 7, alin (2) al HG 244/2000.

Cursul si atestatul de absolvire sunt servicii prestate, respectiv acte medicale eliberate la cererea asiguratului si nu sunt decontate din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, conform Art. 237, alin (1) literele g, i si l din Legea 95/2006. Taxarea acestor servicii de catre cabinetul de medicina familiei este obligatorie, conform taxelor stabilite si afisate de fiecare cabinet pentru serviciile si actele nedecontate din FNUASS de casele de asigurari. Netaxarea acestor servicii poate intra sub incidenta prevederilor Art 22 si 23 ale Codului de Deontologie Medicala adoptat de Colegiului Medicilor din Romania.

Hotararea de Guvern precizeaza si ca in cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului de la medicul de familie.

Concediul se acorda de angajator indiferent daca este vorba despre un copil nascut din casatorie, din afara casatoriei sau adoptat.

Tatal beneficiaza de acest concediu doar daca adreseaza o cerere scrisa angajatorului in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.

Pe perioada concediului, tatal nu va primi salariu insa va primi o indemnizatie egala cu salariul aferent zilelor lucratoare respective, indemnizatie care se calculeaza pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza. Indemnizatia se plateste din fondul de salarii al unitatii si se include in veniturile impozabile ale salariatului.

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, conducerii unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea. Aceasta are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare in vederea acordarii concediului paternal. (Art. 2 al HG nr 244 din 10 aprilie 2000 – pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare ale Legii concediului paternal – nr. 210/1999)

Modelul de atestat cursul de puericultura pentru concediul paternal, poate fi descarcat AICI.

Referinte:

http://lege5.ro/Gratuit/giytqnjt/legea-concediului-paternal-nr-210-1999

http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Legislatie/HOTARARI-DE-GUVERN/hg244-2000.pdf

http://legestart.ro/concediul-paternal-ce-drepturi-au-tatii/

http://www.cmr.ro/codul-de-deontologie-medicala-al-colegiului-medicilor-din-romania/

http://www.cnas.ro/page/servicii-medicale-care-nu-sunt-decontate-din-fnuass.html

 

Autor: Raluca Zoitanu

5 Comentarii

 1. Florin says:

  Poți beneficia la fiecare copil în parte de concediu în urma absolvirii cursului de puericultură?Am beneficiat acum 4 ani la primul copil,mai pot beneficia acum la cel de al 2 ?

 2. Narcisa Banatean says:

  Daca acest atestat este dat de un medic specialist, nu de un medic de familie este valabil???

 3. Stanciu Lavinia says:

  Buna ziua!
  Acest atestat poate fii completat de orice medic de familie sau exista anumite condiții? Acest atestat este acceptat la orice loc de munca sau exista condiții și pentru asta ?
  Mulțumesc ,
  O zi frumoasa!

 4. Ionut says:

  Buna ziua de cand incepe concediul de cand sa nascut copilul sau de cand a iesit din spital?

 5. Bogdan says:

  Buna ziua am atestatul de puericultura si doresc sa iau cele 10 zile de concediu .mai am dreptul la concediul de cresterea copilului

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: