Atentie: Un nou drog etnobotanic face zeci de victime in Romania

27/01/2016

Atentie: Un nou drog etnobotanic face zeci de victime in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/atentie-un-nou-drog-etnobotanic-face-zeci-de-victime-in-romania/

etnobotaniceUn nou drog etnobotanic face ravagii printre adolescenti. Procurorii au destructurat o retea de traficanti romani care cumpara substante chimice din Marea Britanie.

Pana acum, zeci de tineri romani au ajuns la spital in stare grava, dupa ce au consumat acest drog etnobotanic care ajungea la noi prin curier.  

“Destinatia produselor achizitionate din Marea Britanie era schimbat de catre membrii grupului astfel ca, in procesul de fabricare al « etnobotanicelor » suspectii utilizau atat produsul de baza cat si toluen, acetona sau soda caustica. Produsul finit obtinut probabil prin fierbere se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante) iar ulterior era comercializat spre consum cu toate ca acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sanatate.

S-a constatat ca produsul de baza al acestor etnobotanice este un compus chimic nou cunoscut sub denumirea de « CHIMNACA » fiind raportat in anul 2015  la nivel european  de catre autoritatile germane  ca si produs psihoactiv nou.”, scrie in comunicatul DIICOT.

Medicii de la Urgenta spun ca au saptamanal cel putin doua cazuri de minori care ajung la spital in stare grava dupa ce iau aceste droguri.

“Noi suntem siliti sa actionam simptomatic, de obicei pacientii nu marturisesc consumul de substante, aceste informatii vin tardiv”, spune si dr. Diana Branzei, medic primar medicina de urgenta UPU SMURD Arad, citata de Digi24.

In urma perchezitiilor, 25 de oameni au fost ridicati de procurori dusi la audieri. 11 dintre ei sunt acum cercetati penal.

Pana la acest moment pe teritoriul Germaniei au fost inregistrate  2 decese si 3 internari in stare grava urmare a consumului acestui drog etnobotanic.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

EMA: Tarile UE trebuie sa utilizeze toate optiunile disponibile de vaccinare pentru a combate pandemia

Implementarea treptata a contributiei personale a asiguratilor pentru servicii medicale private (CNAS)

Citu: Avem doze de vaccin pentru toata lumea. Nu ar trebui sa avem discutii despre valul patru

Andrei Baciu: Vor exista resurse suplimentare de finantare la nivel european pentru combaterea cancerului

Seful CNAS spune ca reglementarea contributiei personale va aduce transparenta si predictibilitate