Astmul si bolile asociate

23/01/2013

Astmul si bolile asociate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/astmul-si-bolile-asociate/

Atunci cand vorbim despre comorbiditati in astm, vorbim  si despre boli asociate care pot influenta evolutia astmului.  Nu numai afectiunile respective in sine afecteaza nivelul de control al astmului, ci chiar medicatia administrata pentru aceste boli poate avea ca efecte adverse aparitia sau agravarea simptomelor de astm.

Astfel, unui pacient diagnosticat cu astm care sufera si de  una dintre urmatoarele afectiuni:

  • HTA
  • obezitate
  • afectiuni rinosinuzale
  • reflux gastro- esofagian
  • tulburari psihice sau anafilxie

vom face recomandari igienico dietetice si medicamentoase tinand cont ca ele pot scadea nivelul de control al astmului.

Ca un exemplu, cand gandim schema de medicatie hipotensoare la pacientul astmatic, se vor evita betablocantele (cu precadere cele neselective) si vom tine cont de faptul ca IEC (inhibitorii de enzima de conversie) au risc crescut de aparitie a tusei.

Medicatia de prima intentie ar fi blocantii de calciu, iar ca o alternativa pentru IEC, antagonistii de receptori de angiotensina.

De asemenea, medicii de familie trebuie sa consilieze pacientii aflati in situatia de a fi supusi unei interventii chirurgicale. Este rolul medicului de familie de a avea o abordare terapeutica centrata pe pacient, si nu pe boala, din perspectiva tuturor afectiunilor pacientului, astfel incat sa poata evalua optim beneficiile si riscurile terapiei prescrise.

Aveti la dispozitie informatii specifice despre interactiunile medicamentoase si recomandari de tratament pentru toate situatiile de comorbiditati in astm enumerate mai sus in cursul “Introducere in astm”.

 

Stire realizata de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

Material realizat cu sprijinul dr. Daciana Toma, coator al cursului “Introducere in astm”.

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: