Astmul ar putea fi controlat printr-un test de saliva

21/01/2014

Astmul ar putea fi controlat printr-un test de saliva

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/astmul-ar-putea-fi-controlat-printr-un-test-de-saliva/

copii-cu-astmCopiii bolnavi de astm, expusi la fumul de tigara in familie, sunt mai predispusi sa necesite vizite mai multe la medic din cauza riscului pe care il presupune aceasta expunere. Fumatul parental si fumatul pasiv fac parte din principalii factori de risc in declansarea astmului la copii. Identificarea de catre medic a acestui risc, daca pacientul a fost expus la fumul de tigara, s-ar putea realiza printr-un test de saliva.

Testul de saliva – mai eficient decat cel de sange in astm

Conform unui nou studiu citat de reuters.com, publicat in revista de specialitate “Pediatrics”, analiza salivei in cazul copiilor cu astm poate fi un predictor al riscului bolii, ajutand medicii sa controleze mult mai eficient boala.

Medicii considera ca testul de saliva se poate face rapid deoarece mostrele sunt mult mai usor de prelevat decat la testul de sange.

Analiza salivei, in cazul acestui studiu, a precizat expunerea la fumului de tigara in aproximativ 80% dintre copiii care au fost adusi la spital din cauza astmului sau a altor probleme de respiratie.

Medicii considera ca urmele expunerii la fumul de tigara descoperite prin acest test pot sa fie un predictor important in controlul astmului si al riscurilor la care un copil este expus.

Astfel medicii pot recomanda parintilor sa revina la controale regulate cu acesti copii la care s-au identificat urme ale expunerii la fumatul pasiv, chiar daca parintii nu au confirmat aceasta expunere in familie.

Un control mai eficient al bolii prin identificarea factorului de risc

Prin identificarea factorului declansator al astmului sau a altor probleme de respiratie medicii pot ajuta pacientii prin controlul eficient al bolii sau prin eliminarea expunerii la acest factor de risc.

Specialistii recomanda ca pacientii care au astm sa nu intre in contact cu fumul de tigara, acesta fiind un factor de risc in astm, atat in cazul copiilor cat si al adultilor.

Mai multe informatii despre factorii de risc in astm, despre epidemiologia si controlul astmului, puteti gasi in cursul EMC Introducere in astm
disponibil gratuit pe platforma Formare Medicala si creditat cu 12 puncte EMC.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: