Astenia de primavara | Cauze si simptome

15/04/2024
Astenia de primavara | Cauze si simptome

Astenia de primavara | Cauze si simptome

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/astenia-de-primavara-cauze-si-simptome/

Pentru majoritatea oamenilor, sosirea primaverii este asociata cu o stare de dispozitie buna, insa pentru altii, sosirea acestui anotimp reprezinta un cumul de manifestari fizice si psihice care debuteaza la inceputul sezonului cald si sunt resimtite sub forma unei stari de oboseala, tristete, lipsa de motivatie epuizare si oboseala constanta, scrie Drd. Dana Biris, psiholog clinician si psihoterapeut, pe pagina Spitalului Victor Babes Timisoara.

Astenia de primavara poate fi insotita si de o stare de melancolie sau de o usoara depresie.

Care sunt cauzele asteniei de primavara?

Potrivit sursei citate, se presupune ca originea asteniei de primavara sau asteniei sezoniere are legatura cu hipotalamusul. Activitatea hipotalamusului sufera modificari odata cu schimbarea vremii, a temperaturii sau a cantitatii de lumina naturala. Schimbarile de mediu solicita organismul, acesta consumand o cantitate suplimentara de energie. Scaderea beta endorfinelor (“hormonii fericirii”) poate conduce la modificari psihologice si scaderea nivelului de energie.

Cat dureaza astenia de primavara?

Simptomele asteniei de primavara sunt temporare si nu dureaza mai mult de 2-3 saptamani.

Care sunt simptomele asteniei de primavara?

Desi simptomele comune ale asteniei de primavara sunt oboseala si epuizarea, frecvent pot fi insotite si de urmatoarele manifestari:
• iritabilitate si schimbari de dispozitie
• pierderea poftei de mancare
• oboseala si somnolenta pe timpul zilei
• tristete fara o cauza concreta
• scaderea libidoului
• dureri de cap
• dificultate de concentrare

Cum putem face fata asteniei de primavara?

“Astenia de primavara este o manifestare trecatoare, nu necesita tratament special, dar pentru ca nu putem opri ca anotimpurile sa se schimbe, exista strategii care ne pot ajuta organismul la o adaptare graduala, mai usoara. Obiceiurile de viata sanatoasa sunt esentiale: reglarea orele de somn, orarul meselor, practicand un program de exercitii fizice si as propune inceperea unei activitati noi care sa ne aduca satisfactie.”, mai precizeaza psihologul.

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: astenia de primavara, cauze astenia de primavara, simptome astenia de primavara, spitalul victor babes timisoara 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: