ASSMB: Niciun Guvern in lumea asta nu face economii din sanatatea propriului popor

05/01/2024
ASSMB: Niciun Guvern in lumea asta nu face economii din sanatatea propriului popor

ASSMB: Niciun Guvern in lumea asta nu face economii din sanatatea propriului popor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/assmb-niciun-guvern-in-lumea-asta-nu-face-economii-din-sanatatea-propriului-popor/

Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) trage un semnal de alarma in legatura cu profunda criza din sistemul de sanatate.

“Guvernantii au condus sistemul medical catre un colaps iminent prin ignorarea crizei din domeniul sanatatii si prin taierile drastice ale fondurilor alocate spitalelor, punand astfel in situatie critica vietile pacientilor. Astazi, camera de garda de la Spitalul de Copii Gomoiu se afla in pericol de a fi inchisa din lipsa de personal. Spitalul este sub coordonarea ASSMB, insa, in urma ordonantei emise de guvernul Ciolacu, angajarile au fost blocate inca de anul trecut. Ca exemplu, peste 40 de asistente si infirmiere au plecat si nu au putut fi inlocuite, iar medicii, oricat de eroi ar fi, nu pot face miracole pentru salvarea de vieti si tratarea corespunzatoare a celor suferinzi. In ultimele trei saptamani au fost diagnosticati cu gripa in jur de 500 de copii la unitatea sanitara, o medie aproximativa de 200 de cazuri pe saptamana. Mai mult, la camera de garda vin intre 120 si 170 de copii pe zi. Exista doar 2 medici operationali in camera de garda. Si acesta este doar un exemplu.”, transmite ASSMB, intr-un comunicat de presa.

Director general ASSMB, Oana Sivache, spune ca ,,suntem in situatia de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical din lipsa de personal.”

“Spitalele nu mai au suficienti medici, asistente medicale si personal auxiliar. Este in pericol sanatatea romanilor, fie ca sunt pacienti sau cadre medicale. Lipsa personalului in spitale inseamna epuizarea personalului existent, fiind obligati sa lucreze suplimentar, ceea ce duce la epuizarea fizica si implicit la acordarea unui act medical deficitar,” declara Oana Sivache.

Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti a adresat Guvernului mai multe cereri pentru deblocarea posturilor in spitalele Capitalei.

Potrivit sursei citate, aceste memorandumuri au fost transmise in luna iunie si apoi in noiembrie a anului trecut, fiind sustinute de managerii a 19 spitale sub administratia lor. ASSMB a solicitat cu insistenta deblocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante in spitale si in administratia acestora, cerand totodata excluderea sectorului sanatatii din masurile de austeritate impuse prin ordonanta guvernamentala. Guvernul Romaniei a ales sa ignore complet aceste solicitari.

,,Niciun Guvern in lumea asta nu face economii din sanatatea propriului popor. Guvernul trebuie sa protejeze sanatatea publica – este si un imperativ moral, nu doar o obligatie legala. Este inacceptabil ca pacientii sa fie tratati discriminatoriu in functie de apartenenta spitalului la Ministerul Sanatatii, primarii sau consilii judetene,” mai subliniaza Oana Sivache, director general ASSMB.

In context, ASSMB face din nou un apel de urgenta catre Guvern, cerand solutii rapide pentru a preveni colapsul general din sistemul medical.

Etichete: ASSMB, lipsa personal medical

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: