ARPIM: Interzicerea exportului paralel pentru unele medicamente poate avea doar caracter temporar

18/09/2019

ARPIM: Interzicerea exportului paralel pentru unele medicamente poate avea doar caracter temporar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/arpim-interzicerea-exportului-paralel-pentru-unele-medicamente-poate-avea-doar-caracter-temporar/

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) saluta masurile anuntate de Ministerul Sanatatii pentru facilitarea accesului pacientilor la medicamentele de care au nevoie, insa precizeaza ca interzicerea exportului paralel pentru unele medicamente este o masura care poate avea ‘doar’ caracter temporar.

Potrivit unui comunicat de presa transmis miercuri, sunt necesare solutii pe termen lung, care sa rezolve in ‘mod real disfunctionalitatile’ observate in asigurarea pacientilor cu medicamentele necesare.

“ARPIM saluta masurile anuntate de Ministerul Sanatatii pentru facilitarea accesului pacientilor la medicamentele de care au nevoie, interzicerea exportului paralel pentru unele medicamente fiind o masura care poate avea doar caracter temporar. Este nevoie de solutii pe termen lung, care sa rezolve in mod real disfunctionalitatile observate in asigurarea pacientilor cu medicamentele necesare. ARPIM este pregatita in orice moment sa sprijine Ministerul Sanatatii pentru identificarea si implementarea lor”, a declarat directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu, potrivit comunicatului mentionat.

Reamintim ca, potrivit unei masuri luate de Ministerul Sanatatii, 125 de medicamente citostatice si 47 de imunosupresoare necesare in tratamentul bolilor oncologice sau in cel post-transplant, nu vor mai putea fi exportante pentru o perioada de sase luni.

Aceasta decizie face subiectul unui proiect de ordin de ministru aflat in dezbatere publica.

Asociatia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM ) a luat o pozitie ferma impotriva acestei decizii si sustine ca Ministerul Sanatatii propune interzicerea temporara a exportului paralel cu riscul incalcarii principiilor Pietei unice si fara respectarea legislatiei in vigoare.

Etichete: arpim, producatori de medicamente, export paralel medicamente,

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: