ARPIM: 123 de medicamente pot disparea de pe piata pana la sfarsitul anului

27/03/2018

ARPIM: 123 de medicamente pot disparea de pe piata pana la sfarsitul anului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/arpim-123-de-medicamente-pot-disparea-de-pe-piata-pana-la-sfarsitul-anului/


Modificarile propuse de autoritati la Ordinul 368/2017 privind metodologia de calcul al preturilor, pot genera o noua criza a medicamentelor. Acestea vizeaza alinierea pretului medicamentelor inovatoare la pretul medicamentelor generice, ceea ce impune scaderea cu 35% a pretului medicamentelor noi, transmite Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente intr-un comunicat de presa.

123 de medicamente pot disparea de pe piata. Dintre acestea, 55 au doar intre 1-3 alternative terapeutice, iar 24 medicamente nu au alternativa generic, mai transmite sursa citata.

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) solicita autoritatilor aplicarea cadrului legislativ actual.

“Criza imunoglobulinelor pe care Romania inca nu a depasit-o se poate repeta si in cazul altor arii terapeutice precum cardiologie, oncologie, neurologie, daca autoritatile vor decide sa nu ia in considerare semnalul de alarma al industriei farmaceutice si al pacientilor si vor implementa modificarile propuse la Ordinul 368/2017. Acum doi ani, cand decidentii au propus implementarea acestei masuri, am publicat rezultatele unui studiu care se baza pe evaluarea portofoliului companiilor farmaceutice membre ARPIM. Conform acestui studiu, 2,61 milioane pacienti ar fi afectati de disparitia a 123 de medicamente si dintre acestia, 800.000 ar avea dificultati in a-si asigura tratamentele pentru ca au incluse in schemele de tratament unele dintre cele 55 de medicamente cu alternative generice foarte reduse pe piata”, a declarat Liviu Popescu, Director Relatii Externe ARPIM.

Alinierea pretului medicamentelor inovatoare la pretul medicamentelor generice nu va afecta doar pacientii. Prevederea va genera si o scadere a veniturilor la bugetul statului intrucat, in urma scaderii pietei, se vor diminua contributiile companiilor farmaceutice la bugetul de stat provenite din achitarea TVA si a taxelor si impozitelor aferente desfasurarii activitatii acestora in Romania, mai scrie in comunicat.

“Milioane de persoane pot fi afectate, veniturile la bugetul statului pot scadea cu 153 milioane lei. Este ingrijorator ca autoritatile nu iau in calcul consecintele negative majore ale unei astfel de masuri. Nu se vor realiza economii la bugetul de stat, in niciun caz companiile nu vor fi incurajate sa-si pastreze portofoliul de produse in Romania, nu exista niciun efect benefic al acestei masuri. Avem incredere ca autoritatile vor reveni asupra propunerii de modificare, vor tine cont de parerile expuse in cadrul dezbaterii publice si vor implementa o metodologie de calcul care sa ajute pacientii romani, nu sa genereze noi crize ale medicamentelor”, a mai adaugat Liviu Popescu.

Conform analizei realizate in anul 2016, 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate afectiunilor cardiovasculare, in conditiile in care acestea sunt principala cauza de deces in Romania. 19 dintre medicamente sunt pentru afectiuni neurologice, 6 pentru afectiuni oncologice. Vor avea de suferit pacientii cu afectiuni endocrinologice (8 produse afectate), dar si pacientii cu afectiuni respiratorii (7 produse afectate) si dermatologice (6 produse afectate), se mai arata potrivit sursei mentionate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: