ARAS solicita ca in fisa medicala pentru permisul auto sa nu mai fie specificat diagnosticul

16/05/2019

ARAS solicita ca in fisa medicala pentru permisul auto sa nu mai fie specificat diagnosticul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/aras-solicita-ca-in-fisa-medicala-pentru-permisul-auto-sa-nu-mai-fie-specificat-diagnosticul/

O asociatie de pacienti solicita modificarea fisei medicale pentru obtinerea permisului auto, astfel incat sa nu mai fie specificat diagnosticul, ci sa fie mentionat doar ‘apt’, ‘inapt’, ‘apt conditionat’.

Potrivit Agerpres, in opinia ARAS (Asociatia Romana Anti-SIDA), notarea pe fisele medicale a unui diagnostic cum ar fi cancerul in remisie, alaturi de calificativul ‘apt’ nu are nicio implicatie pentru permisul auto al unei persoane, dar are implicatii asupra datelor personale.

“In tarile Europei, cu exceptia Romaniei si Bulgariei, aceste tipuri de formulare contin calificativul apt, inapt, apt conditionat si nu antecedente personale sau denumirile unor boli cronice fara relevanta in domeniul pentru care se solicita documentul respectiv. ARAS solicita dezbaterea publica la MS pentru completarea ordinului privind aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea autovehiculelor. Dorim modificarea fisei medicale si eventual si a altor fise si adeverinte medicale, formulare de adeverinte care sunt stabilite prin ordin al MS, astfel incat pe aceste fise care ajung la personalul medical, la invatatoare, la asistenta de la scoala, la functionarul de somaj, sunt documente care ajung la oameni care nu au pregatire medicala si care nu sunt obligati sa pastreze confidentialitatea”, a declarat Liana Velicu, coordonator de proiect ARAS, citata de Agerpres.

Astfel, Asociatia ar dori ca in fisa medicala sa nu mai fie trecut diagnosticul, ci sa fie specificat doar ‘apt’, ‘inapt’, ‘apt conditionat’.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 12 EMC:

Psoriazis

“In momentul acesta si fisa medicala are antecedente personale, exista formularul de adeverinta medicala unde exista rubrica pentru inscrierea la scoala, gradinita, facultate in care se arata ca se afla in evidenta, iar medicii sunt obligati sa noteze bolile cronice, unele din aceste boli cronice confruntandu-se cu o foarte mare discriminare vorbim aici de infectia cu HIV, hepatita, boli psihiatrice, cancer. (…) Cancer sau boli de rinichi sunt niste informatii care isi apartin si nu vrei sa stie functionarul de la Politie care trebuie sa iti preschimbe permisul daca ai sau nu au un san, in cazul cancerului de san este ceva personal. Nu are nicio relevanta asupra condusului masinii”, a mai precizat Liana Velica conform sursei citate.

Etichete: fisa pentru obtinerea permisului auto, acte permis auto, Asociatia Romana Anti-SIDA

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati