Arafat: In pandemie am purtat masca si ne-am protejat, dar acum gripa revine mai puternica

20/01/2023
Arafat: In pandemie am purtat masca si ne-am protejat, dar acum gripa revine mai puternica

Arafat: In pandemie am purtat masca si ne-am protejat, dar acum gripa revine mai puternica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/arafat-in-pandemie-am-purtat-masca-si-ne-am-protejat-dar-acum-gripa-revine-mai-puternica/

Populatia a fost protejata de gripa sezoniera in perioada pandemiei prin purtarea mastii, dar gripa sezoniera a revenit mai puternica anul acesta, dupa ce s-a renuntat la masura de purtare a mastilor, spune Raed Arafat, seful DSU.

“Sunt perioadele in care exista gripe de sezon. La COVID era o alta situatie, aveam cresteri pe perioade pe care le-am numit valuri, in timp ce acum avem perioada clasica de gripa, care vine in fiecare an. In perioada pandemiei am purtat masca si ne-am protejat, dar acum gripa sezoniera revine, mai puternica anul acesta. Este normal ca acest lucru revine anual. Si gripa duce bolnavii la ATI, nu doar COVID. Sunt si persoane vulnerabile care ajung la ATI si cu gripa sezoniera. Dar nici COVID nu s-a terminat total si mai sunt cazuri de persoane in varsta care ajung si necesita terapie intensiva. Astfel, este posibil sa existe o presiune mai mare pe ATI decat in perioada anterioara, dar nu comentez solutiile, nefiind in competenta pe care o am”, a declarat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), potrivit Agerpres.

Seful DSU a adaugat ca in perioadele din an cand se inregistreaza cazuri mai multe de viroze exista o presiune mare nu numai pe partea de consultatii la medicii de familie, dar si pe partea de UPU, deoarece sunt pacienti care se simt mai rau si unii au nevoie chiar de investigatii, radiografii, care nu se pot face la medicul de familie.

“Gripa nu este o boala usoara, persoanele in varsta, cele vulnerabile, care au diabet sau care au alte comorbiditati trebuie evaluate foarte corect, pentru a se vedea daca necesita internarea sau poate ramane acasa. A fost o crestere, dar din raportarea zilnica pe care o primim nu se simte o crestere semnificativa in aceasta perioada. Suntem pe la 12.000 – 15.000 de cazuri si care fluctueaza pe zilele saptamanii, pentru ca sunt zile in care numarul cazurilor este mai mare sau mai mic si se cam mentine. In weekend se vede o scadere usoara a numarului de cazuri. Unele UPU pot avea perioade in care vad mai multi pacienti, pentru ca sunt mai multe cazuri de viroza in judetul respectiv in acel moment, comparativ cu un alt UPU care traverseaza aceeasi perioada, depinde cate compartimente de UPU sunt pe judet”, a mai precizar Arafat.

 

Etichete: gripa sezoniera, masca de protectie, raed arafat

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: