Aproximativ 80.000 de persoane vaccinate antigripal in doua saptamani

29/10/2015

Aproximativ 80.000 de persoane vaccinate antigripal in doua saptamani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/aproximativ-80-000-de-persoane-vaccinate-antigripal-in-doua-saptamani/

vaccin impotriva dependentei de heroinaAproximativ 80 000 de persoane au fost vaccinate in primele 2 saptamani de la demararea campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii impotriva gripei de sezon.

Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sanatatii a achizitionat un numar de 500 000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire.

“Avem deja 300 000 de doze distribuite la nivelul directiilor de sanatate publica pentru derularea campaniei, urmand ca de saptamana viitoare sa fie distribuite si celelalte 200 000 de doze. Anul trecut, Ministerul Sanatatii a incheiat un acord cadru pe timp de 2 ani pentru 3 milioane de doze de vaccin, astfel incat, in functie de receptivitatea populatiei si a cadrelor medicale, ne-am asigurat ca vom putea suplimenta cantitatile de  vaccin si peste cele 500 000 de doze”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Ca in fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si in unitati sanitare cu paturi.

Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de imbolnavire, adica persoane cu varsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare,  boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, gravide conform strategiei MS si recomandarilor OMS si ECDC.

Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si  recomanda tuturor celor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor  pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa.

Medicatia antigripala (antivirala) existenta in stoc la fiecare sectie / spital de boli infectioase se administreaza la indicatia medicului, in cazurile grave sau in prezenta bolii la persoane cu factor de risc cu complicatii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripa.

Datele preliminarii ale unui Studiu privind povara clinica si economica prin gripa realizat pentru sezonul 2013-2014 de catre INSP in colaborare cu expertii Biroului OMS pentru Europa arata ca, in Romania, costurile consultatiilor la medicii de familie si ale spitalizarilor pentru gripa, pentru afectiunile clinice compatibile cu gripa (ILI),  pentru infectiile acute respiratorii (ARI) si infectiile respiratorii acute severe (SARI)  au depasit  2,4 milioane de Euro.
De exemplu, pentru 1151 de cazuri SARI au fost cheltuite 1,7 milioane EUR. Costul unui caz de SARI confirmat cu virus gripal a fost de 1564 EUR, in timp ce costul unei vaccinari antigripale este de 5,4 EUR, se mai arata in studiu.
De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat anul acesta un mesaj privind vaccinarea antigripala a populatiei la risc:

–        “Un NU vaccinului antigripal inseamna pierderea a mii de vieti”  

–        500000 de oameni mor anual datorita gripei dintre care 10% in Europa.

–        In Europa 30 de milionane de oameni decid anual sa se vaccineze,

–        Daca ai peste 65 de ani, vaccineaza-te!

–        Pentru personalul medical: Protejeaza-te si protejeaza-ti pacientii!
 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: