Aproximativ 70% dintre romani nu s-au testat niciodata pentru hepatita

26/07/2019
Aproximativ 70% dintre romani nu s-au testat niciodata pentru hepatita

Aproximativ 70% dintre romani nu s-au testat niciodata pentru hepatita

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/aproximativ-70-dintre-romani-nu-s-au-testat-niciodata-pentru-hepatita/

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitelor prin mai multe actiuni care au drept obiective cresterea gradului de constientizare privind virusurile hepatitice in randul societatii, cresterea numarului celor care se testeaza si promovarea unui stil de viata echilibrat si a respectarii tratamentului in cazul celor care sunt diagnosticati cu o afectiune cronica.

“Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitelor reprezinta un bun moment pentru a ne reaminti ca mai este mult de lucru pentru a atinge obiectivul de eliminare pana in 2030. Suntem aproape de incheierea unei campanii pilot de testare pe care o desfasuram, ca partener, cu Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” in zone defavorizate din Bucuresti. Din pacate, rezultatele de pana acum ne arata ca, din cei diagnosticati cu hepatita in urma testarilor, aproximativ 70-80% reprezinta persoane fara asigurare medicala, fapt care le face imposibil accesul la tratament. Speram ca, impreuna cu autoritatile, vom gasi solutii pentru aceasta categorie de persoane, astfel incat sa prevenim noile infectari. Un program national dedicate hepatitelor poate rezolva aceasta situatie si putem lua drept exemplu alte programe pe bolile infectioase”, a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO, potrivit unui comunicat de presa.

Continut educational:

Conform unui sondaj de opinie realizat la sfarsitul anului trecut, aproximativ 70% dintre romani nu s-au testat niciodata pentru depistarea unei forme de hepatita. Doar un procent de 6% sustine ca a facut un astfel de test in 2018.

Data de 28 iulie a fost aleasa pentru a marca la nivel global Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitelor deoarece este data nasterii doctorului Baruch Blumberg, om de stiinta castigator al premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitic B, dezvoltand un test de diagnosticare si vaccinul impotriva virusului.

Etichete: hepatita, testare hepatita, tratament hepatita

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: