Stiri medicale

Aproximativ 28.000 de persoane din judetul Timis au diabet zaharat

Data ultimei actualizari: 15/12/2014

complicatii-in-diabetNumarul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este in crestere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federatiei Internationale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane traiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.

In ceea ce priveste Romania, aproximativ doua milioane de romani traiesc cu diabet zaharat si alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arata rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anuntate in 2014.

Ingrijorator este ca desi pana la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, aceasta afectiune continua sa fie printre cele mai invalidante si costisitoare boli.

Potrivit specialistilor in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, adoptarea unei diete variate si echilibrate caloric poate tine la distanta aceasta afectiune complexa.

Astfel, este incurajata o alimentatie bogata in legume, fructe proaspete, cereale integrale, peste si nuci. De asemenea, se recomanda atingerea sau mentinere unei greutati sanatoase, precum si practicarea zilnica a 30 de minute de exercitii fizice.

Adoptarea acestor comportamente sanatoase ajuta inclusiv persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat in controlul valorilor glicemice si in evitarea complicatiilor severe asociate.

„Rezultatele studiului PREDATORR ne arata o prevalenta ingrijoratoare a diabetului zaharat in tara noastra, Romania ocupand locul al doilea in Europa, dupa Turcia. Peste doua milioane de romani sufera de aceasta maladie grava, iar numarul celor care sunt in faza de prediabet este mult mai mare. Aproximativ 28.000 de persoane cu diabet sunt inregistrate in judetul Timis. Este extrem de important sa ne unim fortele si sa intensificam masurile de preventie si control”, a declarat prof. univ. dr. Romulus Timar, seful Centrului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Timisoara.

Importanta adoptarii unor comportamente sanatoase in prevenirea diabetului zaharat este dezbatuta de specialistii din cadrul Centrului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Timisoara in cadrul proiectului „Sanatatea se cunoaste de dimineata!”.

Initiativa se desfasoara in 11 centre de diabet din Romania si se aliniaza la recomandarile IDF legate de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului 2014.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.