APMGR saluta initiativa CNAS si MS de a asigura accesul crescut la medicamente biosimilare

24/05/2023
APMGR saluta initiativa CNAS si MS de a asigura accesul crescut la medicamente biosimilare

APMGR saluta initiativa CNAS si MS de a asigura accesul crescut la medicamente biosimilare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apmgr-saluta-initiativa-cnas-si-ms-de-a-asigura-accesul-crescut-la-medicamente-biosimilare/

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) saluta decizia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si a Ministerului Sanatatii (MS) de a asigura accesul crescut al pacientilor la medicamentele biologice, prin facilitarea accesului la medicamente biosimilare.

APMGR precizeaza ca medicamentele biosimilare au o mare insemnatate strategica pentru guverne, in primul rand pentru ca favorizeaza un acces mai mare al pacientilor la medicamente, precum si pentru ca genereaza economii de cost, cu care CNAS va putea compensa mai multe medicamente noi.

“Sustenabilitatea sistemului de sanatate este o provocare pentru multe guverne europene, inclusiv al Romaniei. Imbatranirea populatiei, cresterea incidentei bolilor cronice, cresterea poverii acestor boli, costul ridicat al noilor medicamente pun presiune pe bugetele de sanatate din intreaga Europa. Salutam initiativa CNAS si MS, care prin masura propusa in Contractul Cadru art. 159 alin. 1-3, constientizeaza ca Romania trebuie sa profite de aceasta oportunitate pe care medicamentele biosimilare o ofera. Prin aceasta masura, CNAS solicita atingerea unei cote de 50% medicamente biosimilare din prescrierile pe o anumita molecula, model care se regaseste in multe tari membre UE, ce a generat un acces crescut al pacientilor la terapii valoroase si economii de cost”, afirma APMGR, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, economiile de cost generate de medicamentele biosimilare pe perioada 2023-2027, pentru moleculele care isi pierd exclusivitatea, este de 105 milioane euro. 60% din aceasta suma este reprezentata de aria terapeutica oncologie.

Etichete: medicamente biosimilare, medicamente generice, APMGR

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: