APMGR: Din cauza birocratiei, medicamentele generice asteapta pana la doi ani sa fie compensate

APMGR: Din cauza birocratiei, medicamentele generice asteapta pana la doi ani sa fie compensate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apmgr-din-cauza-birocratiei-medicamentele-generice-asteapta-pana-la-doi-ani-sa-fie-compensate/
Birocratia impiedica accesul rapid al pacientilor romani la medicamente generice si biosimilare, care asteapta chiar si doi ani pentru a fi incluse in lista de medicamente compensate, avertizeaza Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).
Potrivit APMGR, legislatia actuala blocheaza automatizarea procesului de includere a acestor tratamente in sistemul de compensare, chiar si dupa expirarea brevetului medicamentelor inovative. In schimb, producatorii sunt nevoiti sa urmeze un traseu administrativ extrem de lung. In unele cazuri, cum ar fi pazopanibul sau abiraterona de 250 mg, procesul de compensare a durat ani de zile.
In tot acest timp, pacientii sunt privati de tratamentele de care au nevoie, iar medicamentele generice risca sa fie distruse. Situatii absurde apar inclusiv in spitale, unde unele generice castiga licitatii, dar nu pot fi eliberate din cauza unor prevederi restrictive, precum simbolul „Ω” (Omega), care semnaleaza rambursarea conditionata.
Potrivit sursei citate, impactul economic este semnificativ: intarzierea compensarii unei singure molecule poate duce la pierderi de pana la 27 de milioane de lei pentru bugetul sanatatii in doi ani, potrivit unui calcul APMGR. Iar in urmatorii ani, vor expira brevete pentru tratamente care deservesc un numar foarte mare de pacienti.
“Facem apel la autoritatile din domeniul sanatatii si finantelor publice sa trateze cu prioritate aceasta problema sistemica si sa adopte urgent masuri legislative care sa faciliteze accesul rapid al medicamentelor generice si biosimilare la compensare. Este o chestiune de responsabilitate bugetara, dar mai ales de echitate si acces real pentru pacienti.”, declara Daniel Bran, presedintele APMGR.
APMGR propune, printre altele:
1. Revizuirea mecanismului de pret de referinta si indexarea anuala a preturilor sub 50 RON in functie de inflatie.
2. Reducerea cotei clawback pentru medicamentele generice si biosimilare cu 5%, respectiv de la 15% la 10%.
3. Modificarea legislatiei pentru includerea in Lista de compensare in maxim 2 luni a medicamentelor generice corespunzatoare celor inovative aflate in contracte de tip cost-volum.
Asociatia atrage atentia si asupra unui alt risc major: Directiva privind Apele Urbane Reziduale, care poate aduce costuri suplimentare uriase pentru fabricile de medicamente generice din Romania, daca nu este integrata intr-un pachet european de simplificare.
Etichete: medicamente generice, medicamente biosimilare, lista de medicamente compensate, asociatia producatorilor de medicamente generice din romania, APMGR

Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii