Aplicatii pentru monitorizarea medicamentelor si centralizarea sponsorizarilor primite de medici

02/11/2016

Aplicatii pentru monitorizarea medicamentelor si centralizarea sponsorizarilor primite de medici

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/aplicatii-pentru-monitorizarea-medicamentelor-si-centralizarea-sponsorizarilor-primite-de-medici/

aplicatii.mobileMinisterul Sanatatii vrea sa colaboreze cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale ( STS), pentru realizarea unei aplicatii care sa monitorizeze stocurile de medicamente compensate si gratuite.
De asemenea, in paralel va fi realizata si o platforma pe care medicii isi vor declara sponsorizarile primite de la companiile farmaceutice.

Ministerul vrea sa aduca mai multa transparenta in sistemul de sanatate prin aceste aplicatii.
Cunoasterea stocurilor de medicamente in timp real poate sa ajute la evitarea unor crize ale tratamentlor compensate, cum au fost destule in ultima vreme. Iar centralizarea datelor privind sponsorizarile scoate la suprafata date care deja exista, dar care sunt greu de accesat, scrie Digi24.

Romania trece periodic prin crize ale medicamentelor in timpul carora pacientii gasesc cu greutate diverse tratamente, de la vaccinuri pana la pastile pentru tratarea bolilor grave.

Potrivit HotNews, intr-o scrisoare adresata CNAS, Ministerul anunta ca va lucra impreuna cu STS la realizarea unei platforme care sa urmareasca stocurile de medicamente compensate.

Prin aceasta platforma autoritatile ar urma sa aiba acces la bazele de date ale companiilor farmaceutice. Iar atunci cand un medicament important este pe terminate, Ministerul Sanatatii poate interveni pentru refacerea stocurilor.

Tot conform Digi24, din totalul cheltuielilor medicale de 5 miliarde si jumatate de euro ale statului, doua miliarde de euro sunt alocate medicamentelor compensate.

Platforma care va monitoriza stocurile tratamentelor compensate si gratuite va functiona in paralel cu site-ul medicamentelipsa.ro prin care pacientii pot anunta ministerul atunci cand nu gasesc un anume tratament.

De asemenea,  Ministerul Sanatatii vrea sa realizeze si o platforma care va centraliza sponsorizarile pe care le primesc medicii din partea companiilor farmaceutice.

Un recent studiu al Consiliului Concurentei arata ca exista o influenta puternica a producatorilor de medicamente in sistemul de sanatate din Romania. Desi, legal, retetele trebuie sa contina doar substanta activa, 57% dintre pacienti cer, la recomandarea medicilor, denumirea comerciala a medicamentelor. Adica anumite marci, mai scrie sursa mentionata anterior.

 

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. Pavel mihai says:

    Bani aruncati pe proiecte: pe site cas judetean apar stocurile si consumil de medicamente si inca e functional. Pe site andm apar sponsorizarile pt medici si spitale declarate de medici si firme. Deci?

  2. stefan says:

    Daca se va ocupa STS o sa fie foooarte bine!STS care nu a reusit sa locheze niste telefoane mobile functionale in accidentul aviatic din Apuseni soldat cu 2 morti!Sunt convinsa ca va putea sa urmareasca medicii doar nu sunt un sistem constructiv ci unul destructiv,le urez succes!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: