Apel la finalizarea noului contract al programului cu interferon free

21/08/2019

Apel la finalizarea noului contract al programului cu interferon free

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apel-la-finalizarea-noului-contract-al-programului-cu-interferon-free/

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) solicita autoritatilor competente (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii) sa precizeze stadiul negocierilor pentru noul contract cost-volum-rezultat aferent programului fara interferon pentru pacientii cu hepatita C.

Potrivit unui comunicat al asociatiei, in conditiile in care actualul contract se incheie pe 31 august 2019, iar, din informatiile asociatiei, dezbaterile publice pentru viitorul contract inca nu au inceput, este foarte probabil sa existe o perioada de pauza intre cele doua programe.

Primim foarte multe solicitari din partea pacientilor ingrijorati de ce se va intampla cu viitorul program si de aceea dorim sa facem cateva precizari. Mai intai, o posibila intraziere nu afecteaza cu nimic pacientii aflati deja in tratament sau pe cei care vor intra pana la 31 august in program. Problema apare pentru persoanele diagnosticate dupa aceasta data. Ele nu vor intra imediat pe tratament daca programul nu se va relua de la 1 septembrie. Speram insa ca situatia se va clarifica in cel mai scurt timp posibil. Vestea buna este ca, pentru prima data, vor avea acces la terapii toti pacientii diagnosticati indiferent de stadiul bolii“, a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.

Continut educational:

Conform declaratiilor reprezentantiilor Ministerului Sanatatii si CNAS din luna iulie, incepand cu noul contract, vor primi tratament si pacientii care au gradul de fibroza F0, copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 12 ani si pana in 18 ani si pacientii care nu au raspuns la tratament cu terapiile cu antivirale cu actiune directa. De asemenea, va creste si numarul pacientilor care vor intra in tratament.

Programul cu interferon free si noile conditii anuntate fac din Romania un model de bune practici in regiune. Cu atat mai mult este regretabil faptul ca nu se gasesc solutii pentru ca acest contract sa se se desfasoare fara intreruperi, iar pacientii sa nu se mai ingrijoreze din cauza lipsei de predictibilitate”, a adaugat Marinela Debu conform sursei citate.

De asemenea, APAH-RO isi reitereaza sprijinul pentu implementarea Planului de Control al Hepatitelor Virale care are ca obiectiv eliminarea hepatitelor virale pana in 2030, in acord cu directiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Etichete: interferon free, apah-ro, hepatita c, tratament hepatita

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: