Apel la donare de sange

15/06/2018

Apel la donare de sange

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apel-la-donare-de-sange/


Avand in vedere sesizarile constante privind deficitul de sange si produse de sange din unele unitati sanitare, Ministerul Sanatatii face apel catre populatie sa mearga la centrele de transfuzii sa doneze voluntar.

Numai in Bucuresti exista un deficit de colecta, care se accentueaza in perioada verii, avand in vedere ca cererea zilnica a unitatilor sanitare este de 700-800 componente sange/zi, iar Centrul de transfuzii poate sa asigure 500 componente/zi, iar in perioada verii si mai putin.

In lunile de vara, pe perioada concediilor si a muncilor agricole, sistemul se confrunta frecvent cu scaderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20-25% mai putini donatori fata de media obisnuita.
Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, exista o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operatiilor planificate. Ca urmare, se creeaza un dezechilibru intre cerere si cantitatile disponibile.

“Apreciez efortul depus de reprezentantii centrelor de transfuzii pentru atragerea de donatori prin campanii si actiuni dedicate, dar cred ca trebuie sa facem mai mult. Conducerea Institutului National de Hematologie trebuie sa faca o analiza a situatiei centrelor de transfuzie si sa analizeze posibilitatea de prelungire a programului de lucru sau de organizare a acestuia si pe perioada weekendului in orasele unde exista centre universitare, acolo unde nevoia de sange si produse din sange este mai mare”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Autor: Anca Rusen

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: